СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България може да ползва опита на ОАЕ в изграждането на „умни градове“
 Facebook

България може да ползва опита на ОАЕ в изграждането на „умни градове“14.02.2020 / 18:00 - CityBuild.bg

Нашите урбанисти, архитекти и строители могат да приложат добри практики при реализацията на проекти.

 

 

България може да ползва опита на Обединените арабски емирства в областта на информационните технологии и дигитализацията в изграждането на т.нар. „умни градове". Това коментира заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която посети изложението за иновационни дигитални технологии в рамките на Световния градски форум в столицата Абу Даби от 8 до 13 февруари.

 

 

Този вид инвестиции са сред приоритетите за развитие на градовете в следващия програмен период. Управлението на градските системи е неразривно свързано и с темата за внедряване на зелени и екологични решения, които също са широко застъпени в съвременното градоустройство, представено на форума. Според Николова българските урбанисти, регионалисти, архитекти и строители могат да приложат добри практики от ОАЕ при реализацията на проекти, свързани с изграждането и модернизацията на инфраструктурата и естественото съчетаване на градските елементи с природата.

 

 

Съчетаване на различни видове пътни настилки - за пътна безопасност

 

Страната ни може да проучи опита за намаляване на скоростта в критични пътни участъци (кръстовища, пешеходни пътеки, локални платна) чрез съчетаване на различни видове пътни настилки, като асфалт и павета, както и системи за управление на трафика. С цел подобряване на безопасността страната ни може постепенно да започне да подменя пътната маркировка, която вместо с боя да се обособява с вградени релефни светлоотразители. Особено ценен за България ще е и опитът в областта на градското обзавеждане и достъпната среда.

 

 

Дигитализация на културно-историческото наследство и експонирането му

 

По примера на съвременните културни институции в Абу Даби, българските музеи и галерии могат да представят част от колекциите си върху компютърни технологии, като туристите само с кликове по дисплеи да разгледат по-добре даден експонат и да научават повече информация за него.

 

 

Техника за преместване на големи дървета

 

Специализирана техника позволява стари и големи растения да се преместват при реализация на ремонтни и строителни дейности. По този начин няма да се стига до конфликти с обществото, когато се налага отсичане на дърво или неговото окастряне, а и ще се пази старата зелена система на градовете.

 

 

 
още от Новини

още от Страната