СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България няма да изгражда стадиони с капацитет над 40 000 души
 Facebook

България няма да изгражда стадиони с капацитет над 40 000 души15.04.2019 / 15:29 - CityBuild.bg

Министърът на спорта ще настоява за два стадиона с възможно най-ниската инвестиция.

 

След среща между спортните министри на Гърция, Румъния, Сърбия и България в Солун Красен Кралев обясни, че чрез подписания Меморандум е положено реалното начало на процеса за обща кандидатура за домакинство на голямо футболно първенство. Според Кралев по-подходящата кандидатура е за домакинство на Европейско първенство по футбол. Той обясни, че разликата в изискванията за двете първенства са големи - за домакинство на Световно първенство са нужни 16 стадиона в четирите държави, а за Европейско  - 10.

 

"За Световното трябва да имаме един стадион с капацитет 80 хиляди, два с капацитет по 60 хиляди и 13 стадиона с капацитет 40 000 души. За европейското трябва да изградим един стадион с капацитет 60 хиляди души, два за 50 хиляди души, три за 40 хиляди, и четири по 30 хиляди души. Важно е какво наследство оставяш и дали тези стадиони ще се използват след първенствата - това е и основен критерий и според ФИФА и УЕФА", каза Красен Кралев.

 

Той изтъкна, че България няма намерение да изгражда стадиони с капацитет над 40 000 души. "Можем да изградим два стадиона с капацитет 30 хиляди души и един за 40 хиляди - това може да е новият Национален стадион в София", каза той. Според спортния министър е много важно новоизградените стадиони да се използват от футболните отбори по места и да има такава уговорка преди да започне да се строи.

 

Относно новия стадион на ЦСКА в Борисовата градина Кралев коментира: "Водили сме разговори, ние сме плътно зад тях за този проект. Водил съм разговори и с Община София. На сегашния терен на стадиона може да се вдигне нов стадион. Ще има проблем с паркирането, но мисля, че Общината предвижда в близост до парка да бъде направен паркинг, който стадионът ще може да използва. Тези стари съоръжения трябва да се съборят и на тяхно място трябва да се изградят нови. Не виждам пречка - нито е високо строителство, нито ще застраши зелената площ. Аз мисля, че трябва да вървим в тази посока".

 

 
още от Новини

още от Страната