СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
България е на последно място в Европа по използване на геотермална енергия
 Facebook

България е на последно място в Европа по използване на геотермална енергия08.03.2017 / 15:23 - citybuild.bg

Парадоксът е, че по геотермален потенциал на глава от населението тя води класацията.

 

България е на първо място в Европа по геотермален потенциал на глава от населението и на последно място по нейното използване. Това стана ясно по време на 13-та конференция за енергийна ефективност и възобновяема енергия в Интер Експо Център вчера със специална сесия за недостатъчно оползотвореният ресурс на геотермалната енергия.

 

В сесията участваха лектори от Международната геотермална асоциация, Европейския съвет за геотермална енергия, Българската термопомпена асоциация, както и лектори от Румъния, Италия и Македония. Аржентина пък акцентира върху повишаването на осведомеността за предимствата на възобновяемата енергия и нейната роля за устойчивостта в контекста на това, че обяви 2017-та за „Година на възобновяемата енергия".  

 

 

За употребата на геотермалната енергия в балканските страни разказа накратко Робърт Гаврилиуч от Румъния, Европейски геотермален съвет – EGEC. В него участват девет държави, като Турция е най-добре развита, особено по отношение на използването на дълбоки термални източници.

 

 

Като цяло балканските държави са в края на графиките, каза Гаврилиуч, а често дори няма данни за тях. Тенденцията в света поставя на първо място Швеция. Следват я Германия, Франция, Австрия и Финландия.

 

 

 

Гаврилиуч обясни накратко и за финансови инструменти, от които могат да се възползват държавите, като например програмата Хоризонт 2020, ELENA, ДЖАСПЪР и ДЖЕСИКА. Банките също финансират подобни проекти, но този вариант за балканските страни е доста труден, каза още професорът към Отдела за термодинамика и топлинни инсталации в Технически университет по строителство в Букурещ.

 

 

 

Той представи и нов проект, който предвижда нови сондажни технологии и тръбопроводи, както софтуер за проектиране на такива системи.

 

 

 

 

*Очаквайте акценти от конференцията за интелигентни градове.Организатор на проявите от 7 до 9 март в София е Виа Експо

Сitybuild.bg и CityBuildHOME.bg са медийни партньори на събитието.

 

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Избрано