СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Български архитекти все още се надяват на участие в биеналето във Венеция
 Facebook

Български архитекти все още се надяват на участие в биеналето във Венеция19.08.2019 / 14:32 - CityBuild.bg

Лошата новина е, че организацията закъснява.

 

България е участвала само веднъж на Архитектурното биенале във Венеция - този най-престижен и стар архитектурен форум, и оттогава е единствената европейска страна, която редовно отсъства от него. Темата за изданието през 2020 година е „How will we live together?" /Как ще живеем заедно/.

 

 

Припомняме, че Общото събрание на КАБ одобри Камарата да инициира участие на България в Архитектурното биенале във Венеция 2020, като за целта беше определена сумата от 15 000 лв. Регионална колегия София Област към КАБ пък отдели целия си бюджет за 2019 година от 30 000 лв. за подготовка за конкурс и организация за участие.

 

До момента е свършено следното:

 

Работна група от КАБ, САБ и Министерството на културата работи по нашето участие, като проектобюджет е изготвен от арх. Ивайло Петков и арх. Явор Димитров, списък с помещения за отдаване под наем подготви арх. Десислава Димитрова, проектопрограма - арх. Петков, а статут /който задава нормативната рамка на настоящото и бъдещите наши участия/ - арх. Десислава Димитрова. КАБ е в контакт с „Фондация Биенале", а след кореспонденция между арх. Пламен Братков и ателието на арх. Кенго Кума, има изразена лично от него готовност да съдейства и помага при конкурса за избор на български павилион. 

 

Какво предстои:

 

Лошата новина е, че организацията закъснява, казват от Камарата на архитектите в България. Засега има единствено писмо за намерение, пратено от Министерство на културата към организаторите на Биеналето. В момента се институционализира работната група по процедура на МК, след което започва официалната работа по избор на комисар и подготовка на процедура за избор на куратор и всички останали дейности, свързани с наемане на помещения, срещи и други. Предстои да се изготви статут от работната група, който да бъде предложен за приемане. Статутът се публикува за обществено обсъждане в рамките на 1 месец, а получените коментари и бележки се отразяват, след което се одобрява със заповед на министър на културата.  

 

Друг спешен въпрос според КАБ е наемането на помещение за павилион, без което не би могло да се проведе конкурс. „Министерство на културата и Министерство на регионалното развитие и благоустройството нямат гласуван бюджет за тази година за участието ни в архитектурното биенале. Нужно е да гласуват целево бюджет само за наемане на павилион и евентуално да заложат останалите средства в бюджета за 2020г. Добрата новина е, че още не всичко е изгубено и при съдействие от държавата с много добра организация бихме могли да се справим", казват от Камарата на архитектите.

 

 
още от Новини

още от АРТ