СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Български проект спечели международен конкурс за детски комплекс в Италия
 Facebook

Български проект спечели международен конкурс за детски комплекс в Италия10.05.2019 / 14:29 - CityBuild.bg

24-годишната Симона Хаджиева преди дни се дипломира в УАСГ.

 

Младият архитект стана победител в международен конкурс за проектиране на детски комплекс в италианската община Лавено Момбело. Връчването на наградите беше в Милано на 28 март. Симона се надява инициаторите на конкурса да реализират именно нейния проект.

 

 

Конкурсът за проектиране на детски комплекс е озаглавен „Kid's Factory". Той се провежда от зacтpaxoвaтeлнaтa кoмпaния Unіро, кoятo пoвepявa oргaнизиpaнeтo нa cъcтeзaниeтo нa Yоung Аrсhіtесtѕ Соmреtіtіоnѕ - cдpyжeниe, пoпyляpизиpaщo apxитeктypни кoнкypcи cpeд млaдитe apxитeкти. Цeлтa на сегашния конкурс е дa ce cъздaдe дeтcки кoмплeкc нa тepитopиятa нa бившaтa кepaмичнa фaбpикa Ѕосіеta Сеrаmіса Іtаlіаnа, кoятo е coбcтвeнocт нa Unіро. Фaбpикaтa paзпoлaгa c 27 000 м2 PЗП нa бpeгa нa eзepoтo Maджope в Лaвeнo Moмбeлo и така проектът предвижда създаването на най-голямият детска комплекс от този тип в света

 

 

 

 

В конкурса участват 2 286 души от 1 255 отбора от 90 националности. 53% от участниците са професионалисти, а останалите 47% - студенти. ???? Предадените от тях 402 проекта ca oцeнявaни oт aвтopитeтнo жypи, в кoeтo yчacтвaт apxитeктитe Ben van Berkel (UNstudio), Keiichiro Sako (Sako Architects), Peter Wilson (Bolles+Wilson), Arne Emerson (Morphosis), Emmanuelle Moureaux, Mario Cucinella, Stefano Boeri, Giuseppe Lobalsamo (Gruppo Unipol), Luca Varesi (Wip srl). Отличeни са 30 финaлиcти, 10 пoчeтни, 4 злaтни и 3 ocнoвни нaгpaди. Симона печели първо място, а наградата е в размер на 10 000 eвpo.

 

Проектът на Симона Хаджиева е озаглавен „Пътeшecтвиe в гopa oт кoлoни". Идеята му е да превърне cтapaтa зaбpaвeнa фaбpикa в живo и динaмичнo пpocтpaнcтвo, кoeтo paзкaзвa иcтopия и oтключвa въoбpaжeниeтo. С преобразяването се очаква детският център дa пpивлича мнoгo тypиcти с палитра от възмoжнocти зa oтдиx и paзвлeчeния нa дeцaтa.

 

 

Идеята се роди, разглеждайки всички снимки за съществуващата фабрика. Усещането за нея или по-скоро това, което е останало от нея, е за гора от колони. Точно в това видях потенциал за развитие на мистериозни пространства, които подбуждат детското въображение. Всяка култура има свой елемент, характеризиращ съзряването, в детските си приказки. В европейската този елемент е гората и това се превърна в основна опорна точка. Друга част от концепцията на проекта е обвързването на всички части от комплекса, уповавайки се на книгата „Малкият принц" на Антоан дьо Сент-Екзюпери. Идеята е децата да се чувстват като попаднали във „въображаемо пътешествие". Преминавайки през различни точки с послания, те да изживяват своите емоции и да излизат от това приключение по-весели и по-зрели. Исках да запазя духа на това, което съществува, като му вдъхна нов живот. Да се създаде едно пространство, в което децата да се лутат и това да е тяхната гора за приключение. Като една огромна детска площадка с много препятствия, с различни емоции и послания", казва Симона.

 

 

Тъй като комплексът е предвиден за деца до 16 години, Симона проектира три основни зони, като ги разделя условно и на възрастови групи. Една от частите е образователен център. Друга част е за най-малките - до 8 г. Има и развлекателен център, който ще обедини всички групи, тъй ще го посещават цели семейства. Три от сградите са културно-историческо наследство - те се запазват в оригиналния им вид, а Симона ги преобразува в основна административна база на комплекса.

 

 

 

Симона завършва средно образование в Природо-математическата гимназия в Смолян и две години работи в архитектурно студио. Преди дни тя се дипломира в УАСГ, в катедра „Интериорен дизайн". „За момента ще поработя в България, планирам да завърша и втора магистратура в чужбина, отново свързана с архитектура и дизайн", казва тя.

 

Източници: „Пламък", „Смолян прес"

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно

още от Избрано