СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Чака се решението на прокуратурата за съборената къща в Пловдив
 Facebook

Чака се решението на прокуратурата за съборената къща в Пловдив10.06.2019 / 18:00 - CityBuild.bg

Сигналите са подадени от кмета на район "Северен" заради унищожения паметник на културата, който трябваше да бъде реновиран в автентичния му вид.

 

Двата сигнала до прокуратурата са внесени заради неправомерно съборената къща. Единият сигнал е по Наказателния кодекс във връзка с увреждането на сградата със статут в защитена зона. Вторият сигнал е с искане за отмяна на строителното разрешение, защото е било издадено за ремонт на сграда, която вече не съществува. Според заместник-кмета на район „Централен" при тази ситуация обстоятелствата са променени и би следвало този проект да бъде наново преразгледан от НИНКН.

 

 

Унищоженият паметник на културата е проектиран преди повече от 100 години от Йосиф Шнитер. Чешкият архитект оставя в наследството на Пловдив повече от 20 сгради - произведения на изкуството. Сред тези, които вече не съществуват, сега се нарежда и ансамбловият паметник на културата на улица „Гладстон".

 

Издадена е заповед за спиране на строителството. На фирмата, разрушила сградата, ще бъде съставен и акт за нарушение на закона за културното наследство. Според "Под Тепето" възложител е Светослав Йорданов Митов, който седи зад няколко фирми, които се занимават със строителство: Палас 27, Верона Резиденс, Неокор Билдинг и Верона Сити Център.

 

Според Митов къщата-паметник на културата е съборена, защото била опасна. "Това са проблемните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда", каза той, но всъщност експертна комисия обаче е трябвало да установи опасността от самосрутване на сградата. На което Митов отвърна: "Аз съм собственик, а не изпълнител. Коментирайте, с който трябва - не с мен". От фирмата-изпълнител отказаха коментар, а общински служители запечатаха обекта.

 

Снимки: Под Тепето

 

Министерството на културата е съгласувало проект за сградата на улица „Гладстон12 за бутиков хотел, като е уточнено, че одобрява проекта, който „предвижда възстановяване на съществуващите фасади при запазване на автентичните фрагменти и допълване на всички изчезнали, но видими в архивните фотоматериали.“ Проектът е одобрен през февруари 2019 година.

 

Имаше идеен проект за запазване на южната фасада и други части, които бяха най-ценните в сградата, разказа за „Под тепето“ арх. Румяна Пройкова, която е участвала, заедно със свои колеги, в изработването на идейния проект, но днес няма общо с обекта.

 

Снимка: Трафик Нюз

 

От Националния институт за недвижимо културно наследство заявиха, че собствениците са длъжни да възстановят сградата в първоначалния ѝ вид.

 

 
още от Новини

още от Страната