СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
На частен терен в София разкриха части от северните стени на Сердика
 Facebook

На частен терен в София разкриха части от северните стени на Сердика09.08.2019 / 10:37 - CityBuild.bg

Те ще бъдат експонирани под предвиденият за изграждане хотел.

 

Части от северните крепостни стени на антична Сердика откриха очаквано археолози на ул. “Екзарх Йосиф“ 35 на частен терен. Проучванията се ръководят от археолози, а собственикът е задължен да запази и експонира археологическите структури в проект.

 

с

Снимка: CityBuild.bg

 

Според заместник-кмета доц. д-р Тодор Чобанов инвеститорът проявява висока степен на разбиране и разкопките са много успешни. Крепостната стена ще бъде съхранена изцяло и дори се търсят функции да се подсили музейния характер на това ниво /като под „Арена ди Сердика" - бел. ред./.

 

 

Сердика е била много здраво укрепена, като системата от укрепителни стени започва да се изгражда още през ӀӀ век. Открит е запазен участък от основната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е изключително добре съхранена, с дължина около 30 метра, а височината на места е около 2,5 метра. Според специалистите това е един от най-интересните обекти в последните години, с много редки и ценни находки.

 

В дъното горе вляво е външната втора крепостна стена, а долу вдясно е главната.

 

При проучването на обекта са открити: матрица за сечене на монети от времето на император Септимии Север, фигурка на Ерос с факла, патера (релизиозен съд с дръжка, с глава на прасе) и други, които ще бъдат експонирани в Музея за история на София.

 

 
още от Новини

още от София