СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Четири награди определиха в алтернативния конкурс за пл. „Света Неделя“
 Facebook

Четири награди определиха в алтернативния конкурс за пл. „Света Неделя“01.12.2019 / 16:33 - CityBuild.bg

Дадени бяха 6 поощрителни награди и три приза от публиката.

 

 

Резултатите в конкурса Концептуално архитектурно-градоустройствено решение на площад „Света Неделя" в София бяха обявени вчера вечерта по време на 30-то Общо събрание на САБ в Централния дом на архитекта. Журито счита, че всички колективи (общо 22 проекта) са направили оригинални предложения за територията на площада и получават грамоти, като определи четири награди по 1 500 лева за колективите с ръководители:

 

Арх. Венета Кавалджиева (първо място и на публиката). Арх. Кавалджиева беше в журито на Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2015.

 

 

 

 

 

Арх. Чавдар Йотов и арх. Светла Йотова (първо място и на публиката).

 

 

 

Журито отличи още канд. арх. Йоанна Бойчева и канд. арх. Пламен Пеев и даде и 6 поощрения по 1 000 лева за колективите с ръководители: арх. Георги Бачев и арх. Васил Бръшков; арх. Владислав Николов; арх. Константин Пеев и арх. Милчо Томов; apх. Димитър Младенов; канд. арх. Станислава Пашова; канд. арх. Лилия Иванова. В резултат на проведена анкета сред присъстващите на дискусия има следните номинации на публиката:

 

1-во място за колективи с ръководители:

Арх. Венета Кавалджиева

Арх. Чавдар Йотов и арх. Светла Йотова

Те получиха и награда на журито.

 

2-ро място за колективи с ръководители:

Канд. арх. Мартин Стоянов

Арх. Константин Пеев и арх. Милчо Томов. Те получиха и поощрителна награда от журито.

 

3-то място за колективи с ръководители:

Арх. Димитър Младенов. Той получи и поощрителна награда от журито.

 

 

При оценяването на проектите журито акцентира върху: приемственост по отношение на културно-историческото наследство, решаване на комуникационно-транспортните проблеми на главния градски център и на града като цяло, необходимостта от изготвяне на професионално задание въз основа на цялостен градоустройствен анализ и след процедиране на промени в ОУП и ПУП.

 

 

Конкурсът на Съюза на архитектите в България, Обединение „Сдружени софийски архитекти" и Регионална колегия София-град към Камарата на архитектите в България за концепция за площад „Света Неделя" е алтернативен на международния конкурс, организиран от Столична община (чиито резултати станаха ясни в петък).

 

 

Алтернативният конкурс е с по-широка рамка за български участници - за всички архитекти, ландшафтни архитекти, урбанисти, инженери, художници и други специалности, професионално свързани с града, както и за студенти по тези специалности. С паралелният конкурс браншовите организации искат да предизвикат обществения интерес, да дадат възможност за по-широко обсъждане, да обогатят кръгозора и възможните решения за площада. На базата на резултатите от международния конкурс на СО те ще подготвят становище и ще направят съпоставка с резултатите от техния конкурс. САБ, ССА и РК София-град ще представят пред Столична община концепция, която може да залегне в действията на общината при реконструкцията на площада.

 

 

Този конкурс е замислен като консултация, която да разшири подхода за реконструкция на площада, но прерасна в алтернативен конкурс. Диалогът ни със Столична община не се получи много, но не се отказахме от идеята да представим възгледите на нашите колеги както за площада, така и за една доста по-широка рамка - нещо, което малко или много е избягало от вниманието на организаторите на общинския конкурс - или пък не са посмели да формулират категорични позиции, на които да отговорят участниците в конкурса", каза председателят на Съюза на архитектите проф. д-р арх. Тодор Булев за CityBuild.bg. „Това направи нашият конкурс необходим и той се разви по един достатъчно успешен начин с участието на много млади хора и на 10 екипа на наши изявени колеги, които по различни причини не бяха допуснати до участие в международния конкурс. Считаме, че нашият постигна целта си, тъй като показа, че проблематиката в зоната на площад „Света Неделя" е сложна и че има нужда от повече гледни точки, за да бъде осмислена. Всичко в представените проекти може да бъде полезно, като се обобщи и се направят изводи за правилното насочване на инвестиционните намерения, които има в тази зона", допълни арх. Булев.

 

 

Членовете на журито са: председател - арх. Борислав Борисов (САБ), арх. Владимир Дамянов (КАБ), арх. Валентина Василева (КАБ), арх. Емил Сардарев (КАБ), арх. Иван Аврамов (КАБ), арх. Людмил Леонидов, Лидия Лазарова (САБ), арх. Христо Ганчев (САБ) и ланд. арх. Тачо Пеев (САБ).

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София