СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Четири причини за 25 години архитектура
 Facebook

Четири причини за 25 години архитектура17.11.2017 / 15:46 - CityBuild.bg

АДА - Агенция Дизайн и Архитектура, разкри своето кредо в работата си в изложбената зала на Roca.

 

Поканата за изложбата е повод да споделим нашата работа - един процес и труд, които, ако ги сравним с думи, са романи, а ако ги сравним с ноти, са дълги музикални произведения", каза арх. Иво Пантелеев на откриването в Експо Баня София. Според него изложбата е екстракт от работата на Архитектурно-дизайнерска агенция - A.Д.A. ООД, създадена преди 25 години, чийто продължител е АДА - Агенция Дизайн и Архитектура АД.

 

Студиото работи както върху по-малки проекти, така и върху мащабни, като тези за обновяване на две зони в централната част на София, които трябва да влязат в реализация през втората половина на следващата година. „Управлението на проекти е съществена част от работата на АДА, където понякога сме повече архитекти, отколкото зад компютърните екрани и офисната обстановка", каза арх. Пантелеев. В момента има два значителни проекта в София, които се развиват под управление на агенцията. Един от тях е реконструкция на Американския колеж, която ще бъде завършена след 4-5 месеца.

 

Арх. Иво Пантелеев, арх. Радомира Методиева и арх. Кристиана Николова

 

ЧЕТИРИТЕ ПРИЧИНИ, които мотивират АДА и правят архитектурната професия желана и възможна за студиото, са четирите F: Fun, Fame, Fortune, Frendship /Забавление, Престиж, Благосъстояние, Приятелство/.

 

Творческият метод на архитектурата е много сходен с играта, а играта е Забавление.  За да го има обаче, е необходим свободен дух и трябва да сме независими в услугата, която даваме на нашите клиенти", каза арх. Пантелеев. „Архитектурата винаги е била и продължава да бъде източник на признание и Престиж. Престижът обаче е повече свързан с егото, а признанието е този коригиращ механизъм, който позволява да се оцени стойността на нашата услуга, защото професията ни е обществено значима", смята той.

 

Архитектурната професия позволява, макар и все по-трудно, осигуряване на нужното за всеки индивид ниво на Благосъстояние, но няма как човек да се извисява в духовните измерения и в сферата на идеите, ако не е стъпил здраво на земята. Ние сме щастливи да заявим, че чрез нашата красива професия успяваме да осигурим благосъстоянието на нашия екип", отбеляза арх. Пантелеев и завърши с думите: „Успешното упражняване на архитектурната професия води до трайни Приятелства с клиенти, партньори, сътрудници и потребители - достатъчно основание, за да бъде "причина да се живее" - както каза наскоро в София един известен архитект. Пожелаваме на всеки архитект да споделя това верую."

 

Част от екипа на АДА и на екипа от Рока, подготвили изложбата

 

Изложбата в Експо Баня София е представена в няколко компонента. Единият са проекти, показани чрез макети, които показват подхода на AДA в работата независимо от големината и сложността на конкретната задача - академично последователен и обхващащ пълния архитектурен инструментариум: от работни макети до фото-реалистични предварителни изгледи и анимации.

 

Графична част в съзвучие с дизайна на изложбената зала на Рока - проекти, показани чрез макети

 

На колоните в залата е изложена селекция от проекти на АДА, като една съществена група от тях са конкурсни - вероятно най-интересните проекти, които студиото създава, защото са плод на изключителна творческа енергия.

 

Участията на АДА в местни и международни конкурси са около 15 в годината, като близо 20 процента от тях завършват с успех

 

Компанията, удостоена с голям брой архитектурни награди и отличия, се стреми да участва във всички архитектурни конкурси с обществена значимост на територията на София, както и в по-значимите такива на територията на страната, защото счита, че тези участия спомагат не само за поддържането на високото ѝ собствено творческо ниво, но са преди всичко принос за развитието на професията и на културата за архитектура у нас.

 

Паната в изложбата са свързани с идеята за процеса на работа на АДА

 

Агенция Дизайн и Архитектура се гордее и със своя мотивиран творчески екип, в който равнопоставено са съчетани опитът и практическите познания с младежката енергия и владеене на съвременни методи на проектиране.

 

 

Рока България АД цени приятелството и партньорството на АДА АД и с радост представя изложбата ЧЕТИРИТЕ ПРИЧИНИ. Правим я в зала Експо Баня София, защото тя е естественото място за такива изложби", каза Веселин Симов, мениджър маркетинг и продажби на Roca за Югоизточна Европа.

 

 

На откриването на изложбата присъстваха много гости, сред които колеги на арх. Иво Пантелеев, партньори и клиенти на АДА. Събитието уважиха още главният архитект на Столична община Здравко Здравков, бившият главен архитект Петър Диков и председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.

 

 

Изложбата на бул. „Мария Луиза" 16 продължава до 15 януари. Входът е свободен.

 

Агенция Дизайн и Архитектура АД

 

Създадена в началото на 2014 година от арх. Иво Пантелеев, арх. Кристиана Николова и арх. Радомира Методиева, АДА - Агенция Дизайн и Архитектура АД е продължител на творческата линия, пазарни позиции и повече от двадесетгодишни традиции на Архитектурно-дизайнерска агенция - A.Д.A. ООД. Генетичната връзка е заявена в сходството на логото и на абревиатурата. Основна част от стратегията за развитие на АДА АД продължава да бъде изграждането на потенциал за услуги към международни клиенти, както и за партниране на чуждестранни архитектурни компании по проекти в България.


АДА АД предлага широк диапазон от услуги в сферата на градоустройство, архитектура, интериор и дизайн. Основополагащо разбиране на компанията е, че всеки проект е значим и уникален, и е възможно да бъде успешен единствено като резултат на съвместна работа и тясно сътрудничество с възложителя. Клиенти на АДА АД са Столична Община, Правителството на САЩ, Проджер - Италия, NCH - САЩ, Американски Колеж в София, West 4th Architecture - САЩ, СИА-Пресс Русия, корпорации и частни лица.

 

Снимки: Рока и CityBuild.bg

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано