СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Четвърта клетка откриха на регионалното депо за отпадъци на Петрич
 Facebook

Четвърта клетка откриха на регионалното депо за отпадъци на Петрич11.10.2019 / 17:18 - CityBuild.bg

Средствата, отпуснати от ПУДООС, са над 1,055 млн. лв.

 

Министърът на околната среда и водите Нено Димов участва в церемония по откриване на Четвърта клетка на регионалното депо за неопасни и инертни отпадъци на община Петрич. „С проекта за над 1 млн. лева, който община Петрич успя да спечели, се решава належащ проблем, но същинската задача, която предстои пред България, е да застъпим много повече рециклирането, термичното третиране на отпадъците и да сведем депонирането до 10%, каквато е европейската политика“, каза министър Димов.

 

Екологът на община Петрич Антоанета Петрова заяви, че проектът решава в дългосрочен план проблема с депониране на отпадъците. Тя подчерта, че общината изпълнява проект по ОП „Околна среда 2014 - 2020“ за изграждане на инсталации към депото за предварително третиране на битови отпадъци и за компостиране на зелени отпадъци. Според нея с реализацията на тези проекти община Петрич ще има напълно съвременна система за управление на отпадъците.

 

 

Клетката е с капацитет 135 900 куб. м и има изолационен пакет за опазване на почвата и подпочвените води в района, инфраструктура за отвеждане на повърхностните води и инфилтрата и транспортен достъп. Община Петрич изпълнява проект по ОПОС за инсталации за компостиране и предварително третиране на битови отпадъци по ОПОС, затова срокът на експлоатация на клетка 4 ще бъде значително по-дълъг. Инвестицията по проекта за инсталациите е на стойност над 10,3 млн. лв.

 

 

 
още от Новини

още от Страната