СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Чист въздух вместо полени
 Facebook

Чист въздух вместо полени19.06.2020 / 14:23 - CityBuild.bg

Алергичните могат да си отдъхнат - боята „Баумит Йонит“ трайно намалява концентрацията на полени в помещенията.

 

 

Когато във въздуха има значителна концентрация на полени, интериорите се превръщат в подходящо място за защита. Тук изборът на правилното стенно покритие е решаващо за подобряване качеството на въздуха в помещенията.

 

Функционалното покритие за стени „Йонит" на „Баумит" има активиращ йоните ефект и значително намалява броя на полените в интериорните помещения. Това показва изследване на института Fraunhofer в Холцкирхен, Германия.

 

Прашецът е бил въведен изкуствено в две тестови стаи - едната покрита с боя „Йонит", а другата - с налична в търговската мрежа боя за стени. Резултатите от теста показват, че в помещението с покритие „Йонит" след 60 минути само 5% от въведения прашец остава във въздуха, а в стаята с обичайна боя концентрацията е все още 40%. След 90 минути концентрацията на полени в стаята с Йонит пада до под 1%, докато 38% от поленовите частици все още плуват в стаята с конвенционалната боя за стена.

 

 

Дългосрочността на ефекта на „Йонит" е потвърдена 

 

"Резултатите от дългосрочните тестове на учените в изследователската лаборатория на „Баумит" показват, че дори след осем години производството на въздушни йони от боята „Йонит" остава постоянно", казва д-р Юрген Лоренц, ръководител на научните изследвания в централата на „Баумит". "Това показва, че йон-активиращият слой продължава да работи и да не се износва, защото тук върху повърхността се касае за физически ефект, който е съпоставим с ефекта на магнита".

 

Начин на действие на „Йонит" 

 

Защо боята за стени „Йонит" намалява концентрацията на полените? Минералите, присъстващи в рецептурата, обогатяват въздуха в помещението с въздушни йони. Полените се „привличат" от въздушните йони и се обособяват на по-големи единици във въздуха. Тези тежки прахови частици падат на земята много бързо и затова вече не могат да се вдишат. Намаляването на полени и прах във въздуха в помещението има положителни ефекти върху здравето, особено за хората с поленови алергии.

 

 

Повече информация вижте тук.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор