СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Три читалища обнови община Свищов
 Facebook

Три читалища обнови община Свищов16.10.2020 / 17:30 - CityBuild.bg

Това са читалище „Филип Станиславов - 1903" в село Ореш, читалище „Трудолюбие Дунав" в село Вардим и читалище „Светлина-Царевец 1927" в село Царевец.

 

 

Народно читалище „Филип Станиславов - 1903" в село Ореш е с подменена дограма, топлоизолация по външни и фасадни стени, ремонт и топлоизолация на покрива, ремонт на помещения и салони, изградена отоплителна и вентилационна инсталация, достъпна архитектурна среда, дейности по пожароизвестяване и пожарна безопасност и други на обща стойност 636 000 лв.

 

В читалището има 9 самодейни колектива, които участват в културния и социален живот на общината и имат успешни изяви на фестивали в страната и чужбина. В реновираните помещения всички те ще продължат да упражняват своите хобита и интереси.         

 

Една от най-изявените дейности в читалището е библиотечната. Фондът възлиза на малко над 12 000 книги от всякакъв жанр, читателите са почти 1020, а посещенията са над 600 за изминалата година.

 

 

Народно читалище „Трудолюбие Дунав" в село Вардим е с реновирана фасада и подменена дограма, топлинно изолирани стени и покрив, възстановен вътрешен английски двор, подменена електрическата инсталация, нова отоплителна и вентилационна инсталация и достъпна среда за хора в неравностойно положение. Вече функционират 16-те клуба, групи и кръжоци, в които участват постоянно около 171 самодейци към читалището.

 

Обновена е читалнята, а в освежено помещение ще се разположи и учредената през 2012 година към читалището етнографска сбирка, включваща предмети от бита и поминъка на населението и народни носии. Почти всички експонати са събрани от ученици, родители и жители на селото. Тенденцията е сбирката да се обогатява и прерасне в музейна експозиция.

 

 

В Народно читалище „Светлина-Царевец 1927" в село Царевец е ремонтиран покривът, подменена е дограма, направена е топло- и хидроизолация, ремонтирани са вътрешните помещения и салони, изградена е  отоплителна и вентилационна инсталация, извършена е подмяна на електро- и ВиК мрежата, осигурена е достъпна архитектурна среда. В лятното кино е извършен ремонт на седалките и е сменена навесната конструкция, като е монтирана тента тип „пергола" с вградено осветление и възможност за механично събиране в центъра. В дейностите и клубовете на читалището участват повече от 80 самодейци.

 

Проектът „Ремонт, реконструкция и мерки за подобряване на енергийната ефективност в обекти на културната инфраструктура на територията на община Свищов" се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж".

 

 
още от Новини

още от Страната