СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Читалище „Възраждане 1927“ в кв. „Рудник“ в Бургас ще бъде обновено
 Facebook

Читалище „Възраждане 1927“ в кв. „Рудник“ в Бургас ще бъде обновено23.02.2021 / 12:26 - CityBuild.bg

Общинските съветници одобриха сумата, необходима за съфинансиране по проекта.

 

Читалище „Възраждане 1927" в кв. "Рудник" щe бъде изцяло реконструирано, като бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, условия за достъпност и комфортна среда за всички, които работят там или го посещават. Община Бургас кандидатства с проект по програма „Красива България" на Министерството на труда и социалната политика, който бе одобрен и предстои сключването на договор. Общата финансова рамка е 215 хил. лв., а приносът на Общината ще бъде в размер на 118 хил. лв.

 

 

Читалище „Възраждане 1927" в „Рудник" е основано през 1964 г. То е единственото на територията на квартала и изпълнява функциите на център за образование и просвета, като в него се провеждат разнообразни инициативи, допринасящи за културното развитие на неговите жители.

 

 

В читалището се помещава библиотека, чийто фонд наброява близо 14 000 библиотечни единици. Тя е част от програма „Глобални библиотеки" и е оборудвана с компютри, които са на разположение на читатели и посетители. В библиотеката на читалището ежемесечно се организират библиотечни уроци, мултимедийни презентации на различни теми, литературни четения, представяния на книги и автори, библиотечни викторини и състезания. Организират се изложби, концерти, конкурси и др. Освен богатия културен календар, читалището предлага за жителите на кв. „Рудник" и още възможности за допълнителни извънкласни творчески занимания.

 

 

Сградата на читалището е двуетажна със сутерен. В нея се помещават административни офиси, зали, библиотека, санитарни и складови помещения. Сградата до момента се отоплява с локални отоплителни уреди - климатици и печки на твърдо гориво, а част от нея е неотопляема.

 

 

Електрическата и осветителната уредба е стара и не отговаря на съвременните норми и стандарти за енергийна ефективност. Състоянието на външните стени е лошо, има наличие на разрушени участъци, както и компрометирани зони в резултат от атмосферни влияния.

 

 

С проекта по „Красива България" читалището ще изглежда по съвършено различен начин, с модерен и функционален интериор и  реконструирана фасада.

 

 
още от Новини

още от Страната