СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Дабко Дабков има вече паметник във Варна
 Facebook

Арх. Дабко Дабков има вече паметник във Варна07.04.2016 / 12:34 - citybuild.bg

Той беше открит вчера от кмета на Варна Иван Портних и автора на скулптурата - Веселин Костадинов.

 

Арх. Дабко Дабков е проектирал и участвал в изграждането на повече от 200 знакови сгради в морската столица. „Създаването на скулптурата започна с книгата на Християн Облаков, която извади на светло личността на този архитект. Идеята отначало бе да се направи барелеф, но после се отказахме. Затова оценявам подкрепата от страна на общинската администрация за изработване на паметник на този достоен варненец. Винаги съм казвал, че на този град е нужна една естетизираща пластика, която създава усмивки на лицата на хората. Видях тези усмивки още при монтирането на пластиката“, каза Веселин Костадинов.

 

 

Фигурата на арх. Дабков е изработена по негова фотография от 1922 г. Тя е поставена върху пейка пред хотел „Мусала“ и вече се радва на голям интерес сред минувачите. От Община Варна припомниха, че в района са монтирани камери, а видеонаблюдението е денонощно.

 

 

Арх. Дабко Дабков е роден в Трявна, но от малък семейството му се мести във Варна. Завършва с отличие варненската Мъжка гимназия, а после и архитектура в Мюнхен. През 1900 г. отваря архитектурно бюро на пл. „Независимост” и през следващите 10 г. проектира и съдейства за изграждането на едни от най-прекрасните къщи по бул. „Мария Луиза” - номера 5, 25, 27, 46, 22, 31, сградите на Католическата черква на бул. „Княз Борис І” №80, турската баня, Гранд хотел „Лондон” и др.

 

По време на войните арх. Дабков взема участие като поручик, достигайки до чин капитан, получавайки ордени за граждански заслуги ІІ и ІІІ степен и орден за храброст. След войните проектира и участва в изграждането на повече от 250 сгради във Варна и курортите наоколо, повечето от които отдавна са символи на морския ни град: сградата на хотел „Мусала”, на Софийската банка на ул. „Преслав” 20, на театъра, доизграден от арх. Дабков, край монументалната сграда на Търговската и индустриалната камара и на още много други.

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ