СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Даряват на Асеновград часовникова кула
 Facebook

Даряват на Асеновград часовникова кула25.06.2020 / 11:31 - CityBuild.bg

Предвижда се тя да е висока 15 метра и да е разположена на кръговото кръстовище на входа на града откъм Пловдив (до бившия ресторант „Тихият кът“).

 

Местният предприемач Абдул Карим Хассун представи пред кмета на Асеновград Христо Грудев своята идея за дарение - висока 15 метра часовникова кула на осветен вечер постамент. Самият часовник ще бъде кварцов, а конструкцията ще е облицована с камък. Вътре в кулата ще бъде изградена стълба, чрез която да се осигури достъп до часовника с цел поддръжката му.

 

 

Предвидено е да има разстояние между двата стълба, които ще заключват часовника на върха - първо, за по-добра устойчивост, и второ, за да виждат водачите на кръговото кръстовище приближаващите към тях автомобили.

 

 

Подстъпът от асфалта до началото на озеленената повърхност ще бъде 90 сантиметра.

 

 

Постаментът ще е стоманен от вътрешната си страна. Идеята е да бъде издръжлив на евентуално възникнало земетресение от висока степен.

 

 

Часовникът и конструкцията ще бъдат изработени в предприятието на Абдул Хассун, като той увери, че всичко ще бъде изпълнено по световни изисквания и че цялостният проект ще бъде готов до месец и половина, като ще бъде възложен на едни от най-добрите проектанти в международен план. Очаква се след започване на изпълнението съоръжението да е готово за около 3 месеца. Освен часовниковата кула, ангажимент на бизнесмена ще бъде и изпълнение на озеленяването около нея, а поддръжката на съоръжението също ще се осъществява от неговата фирма през първите 2 години. 

 

 

Кметът увери, че община Асеновград ще съдейства за провеждането на необходимите процедури и спомена, че пътят, на който е изградено кръговото кръстовище е републикански, и е собственост на Агенция „Пътна инфраструктура". Кметът сподели и намерението на градската управа за нова пътна отсечка, която да намали трафика, като отклони автомобилите, пътуващи за кв. „Запад" - от кръговото кръстовище директно към квартала.

 

 

Абдул Карим Хассун, който носи званието "Почетен гражданин на Асеновград", бе сред първите отзовали се в борбата срещу COVID-19 в града - преди няколко месеца той дари 100 000 лева за закупуване на оборудване и апаратура за специално пригоденото новоизградено отделение в МБАЛ - Асеновград.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно