СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Депутатите приеха на първо четене ограниченията за високи сгради в София
 Facebook

Депутатите приеха на първо четене ограниченията за високи сгради в София12.01.2018 / 09:30 - CityBuild.bg

Промените бяха приети с 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 „въздържал се“. 

 

Вчера парламентът въведе ограничения във височината на сградите в София с приети на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община. На публичното обсъждане на предложенията през ноември 2017 г. обаче поправките бяха сериозно критикувани, затова е възможно да има промяна в текстовете между първо и второ четене. Народните представители могат да направят своите писмени предложения за изменения и допълнения до 1 февруари.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

С измененията в ЗУЗСО:

 

Въвежда се ограничение за кота корниз до 50 м за територията на Централната градска част, с изключение на бъдещото застрояване в новия делови център около бул. "Тодор Александров".

 

Въвежда се ограничение за кота корниз до 75 м за южните части на София - за тези зони, в които не са посочени максимални стойности за кота корниз на сградите в приложението по чл. 3, ал. 2 към ЗУЗСО. Целта на тази мярка е да се запазят визуалните коридори към планината Витоша.

 

Въвежда се ограничение за кота корниз до 125 м за северните, западните и източните части на София - за тези зони, в които не са посочени максимални стойности за кота корниз на сградите в приложението по чл. 3, ал. 2.

 

Въвежда се ограничение за кота корниз до 15 метра в кварталите от Подвитошката яка - за територията, ограничена от Софийски околовръстен път, южна строителна граница на София и бул. "Цар Борис III".

 

Създават се три зони за много високо строителство. Височината на сградите няма да се ограничава в района на Софийския околовръстен път при жк "Люлин", както и двустранно край бул. "Цариградско шосе", от кръстовището на 7-и километър до р. Искър. В зоната около бул. "Тодор Александров" също се предвиждат високи сгради, но при определени условия - съобразени с обемно-устройствените проучвания за територията.

 

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи. Според промените, урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени, няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на Столична община (СО).

 

Промените предвиждат и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ /урегулиран поземлен имот/ в зоните за ниско жилищно застрояване. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“.

 

Законопроектът цели да реши възникналите при прилагане на ЗУЗСО проблеми през изминалите 10 години, както и да отрази обществените нагласи, свързани с облика на София, казват от НАГ. През последната година имаше серия от протести срещу високи сгради в София, които показаха  пропуски в законодателството. Инициативата за изменението на ЗУЗСО е на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков и експертите на Направление „Архитектура и градоустройство", а вносители са народни представители от ПП „ГЕРБ".

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано