СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Детска градина „Излез навън"
 Facebook

Детска градина „Излез навън"



04.12.2019 / 11:28 - CityBuild.bg

Проектът беше номиниран в категорията "Обществени сгради" в конкурса АРХ ИНОВА.

 

Детска градина „Излез навън" е с проектант студио "Лусио Архитекти": арх. Мария Стайнова, арх. Виолетка Славова, арх. Красимир Крумов, арх. Деница Динчева, арх. Захари Мерджанов, арх. Иванка Иванова, арх. Даниела Славова, арх. Анета Славова. Това е конкурсен проект за нова сграда за детска градина в кв. Горна Баня в София. Макар проектът на Llusio Architects да не спечели конкурса през март тази година, той е много впечатляващ и с мисъл за децата.

 

 

Посещението и проучването на терен на три различни детски градини за целите на конкурса е потвърдило, че най-любимият момент на децата е времето, прекарано навън, в игра. Ето защо този проект си поставя за цел да улесни това детско преживяване, както и да помогне на децата да отиват с желание и без страх в градината.

 

 

Иновативност

 

Откритието от проведеното задълбочено проучване на терен e: децата не излизат навън достатъчно често заради усложненият достъп до двора и позицията на филтърните помещения. Целта на проекта, която не е първоначално зададена, е да се покаже как чрез дизайна на сградата да се увеличи максимално времето на децата навън, дори и при лошо време.

 

 

 

 

Разпределението с директен достъп на всички занимални до детските площадки улеснява възпитателите при извеждането на децата, без страха да ги загубят, докато обикалят цялата сграда. Покрити дървени декове позволяват децата да си играят навън дори и при лошо време.

 

 

Осигурено е качване на спалните помещения на второ ниво, което въвежда нов тип ползване: когато не всички деца искат да спят, имат възможност за тихи игри на първи етаж, без да пречат на спящите на втори етаж деца.

 

 

 

 

 

Функционалност

 

Проектантите предлагат нова схема на излизане на децата в двора - мястото за обличане за игра на открито е в пряк контакт с двора, което улеснява бързото и лесно излизане навън, дори в мокрите сезони. Създадени са общо споделено пространство за игра и отдих, споделен кът за игра, салон за игра, който се отваря към общото пространство и служи за тържества и събрания и събития на кварталната общност.

 

 

 

Централното стимулиращо сетивата пространство решава проблема с адаптацията - както на децата, така и на родителите, и улеснява раздялата им - основен проблем на сградите детски градини. Обзавеждането на централното пространство с меки люлки, батути и хълмчета спомага за развитието на психомоториката на децата. В интериора са предвидени мебели от дърво, елементи от вълна и памук.

 

 

Устойчивост

 

Архитектите предлагат дървена конструкция от панели (Cross Laminated Timber), произведени от сертифициран по произход и клас на носимоспособност материал. Предвижда се минимална употреба на бетон и зелен покрив на голяма площ, който изолира и намалява нуждата от климатизация и отопление с 30% спрямо стандартно изолиран плосък покрив. Проектът предвижда фотоволтаични панели, произвеждащи 100% от електричеството, нужно на сградата, покривни колектори за гореща вода, геотермална помпа, осигуряваща отопление, охлаждане и топла вода на сградата, както и затворена хоризонтална система въздух-вода с включено водно подово отопление. И още - проектантите са предвидили система за събиране на дъждовната вода и употребата й за поливане на зелените площи, както и покривни прозорци за увеличаване на естествената светлина в помещенията и използването им като клапи за стимулирането на естествена вентилация.

 

 

 

Естетика

 

Търсено е умишлено надребняване мащаба на сградата, за да се създаде близко до усещането за къща у децата. Фасадата от улицата е с височината на един етаж, за да намали усещането за плашеща, голяма институция, и отчуждаване от домашната атмосфера. Сградата “пълзи” надолу с терена - умишлено се цели силуетът да е занижен, в синхрон с естествения наклон на терена, за да се запази детският мащаб.

 

 

Цветът е използван с цел ориентация - всяко дете знае кой цвят къщичка е неговата. Предлага се единна цветова гама с цветове, близки до естествено срещащите се в природата - предимно успокояващи тонове, които да балансират естествената енергия на децата. Използват се естествени материали - дървената обшивка по фасадата създава допълнителен уют.

 

 

 

Силуетът на детската градина е съобразен със съществуващия силует на жилищната среда наблизо.

 

Lusio специализира в проектирането на пространства от обществено значение: училища, университети, детски градини, креативни и коуъркинг пространства, площади, детски площадки, заслони, паркове. Такъв е "Центърът за природни науки и предприемачество" в 1 ОУ "Н. Й. Вапцаров", Берковица, който дава на децата провокиращи мисленето дизайнерски намеси. През 2017г. екипът на студиото победи и в конкурс за заслон на Витоша.

 

 
още от Новини

още от АРТ