СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Студентска информация

Семинари и дискусии

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Детска градина КИТА
 Facebook

Детска градина КИТА



15.01.2015 / 12:27 - citybuild.bg

Тя е един от деветте български проекта, които се състезават за архитектурните награди "МИЙС ВАН ДЕР РОЕ" 2015. 

 

 

Архитекти на проекта са Ивайло Андреев и Ангел Савлаков (Сonveyer).

 

 

Частната детска градина в квартал Драгалевци в София е за 40 деца, с 660 m2 РЗП. Идеята в голяма степен е повлияна от особеностите на терена - дълъг и тесен, с наклон от запад на изток, и от желанието за създаване на уникална сграда, даваща на децата възможност за игри и забавления.

 

 

Детската градина е разположена в западната част на терена, което осигурява южно изложение на външните зони за игра и източно за пространствата на детските групи. Сградата се състои от три елемента – “червена къща” за група от 15 деца, “жълта къща” – група от 25 деца и обща обвивка – “екран”, която преминава от фасада на сградата в ограда на терена. Входът за деца и родители е ориентиран на северозапад, в близост до паркинга.

 

 

Приемното фоайе е основното разпределително пространство на сградата. От него децата влизат в зоната на детските гардероби, разположена в пространството между жълта и червена къща, а родителите имат възможност да се качат на второ ниво, където се намира спортния салон на детската градина. От фоайето е достъпен и административния блок, разположен на ниво сутерен.

 

 

Детските групи се състоят от дневна зона за игра и зона за сън. Вместо стандартната за България схема, при която двете зони се намират една до друга, в КITA екипът на conveyer организира зоните една над друга. Това дава възможност и двете дневни зони да получат еднакъв достъп до двора на детската градина, а вътрешните стълби между нивата се превръщат в активен елемент на интериора. За уникалния характер на вътрешните пространства спомагат по-голямата височина на помещенията и стъпълата-трибуни, които децата могат да използват за игра.

 

 

Дворът на детската градина е моделиран на няколко нива, следвайки естествения наклон на терена. Разликата в нивата е използвана за вграждане на детски пързалки и катерушки в озеленените шкарпи.

 

 

Всяка една от двете детски групи притежава собствено дворно пространство и няколко реда външни трибуни от естествено дърво. В южната част на двора е разположена открита спортна площадка с тартанова настилка. Ажурна метална конструкция, носеща текстилни тенти и увивна растителност осигурява сянка на спортната площадка.

 

 

Изборът на материали, цветове и текстури цели създаване на индивидуален характер на цялата сграда и на всяка една от двете детски групи. Жълтият цвят за едната детска група и червеният за другата са преминали едновременно в интериора и в екстериора на сградата. Материалите са подбрани така, че се подчертава непрекъснатия характер на външната обвивка. Покривите на сградата преминават във фасади, които получават растера на използвания материал – вълнообразни листа метални керемиди за двете детски къщи и метални “пътеки” на фалцова сглобка за екрана и спортния салон.

 

 

Редактор: Ема Димитрова 

 

 
още от Новини

още от АРТ