СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Детски научен център създават в сградата на Морска гара в Бургас
 Facebook

Детски научен център създават в сградата на Морска гара в Бургас20.05.2019 / 15:22 - CityBuild.bg

Проектът е изгoтвен от екип на „А и А Архитекти“.

 

Община Бургас обяви обществена поръчка в две обособени позиции: “СМР за вътрешно преустройство на част от съществуваща сграда за изграждане на „Детски научен център“ и „Изработка, доставка и монтаж на обзавеждане и интериорно оборудване в „Детски научен център”. Срокът за получаване на оферти е 18 юни. Всички подробности тук.

 

Община Бургас ще създаде детски научен център с планетариум в Зоната за обществен достъп до пристанището. Предвижда се центърът да е разположен на 1 и 2 етаж в сградата на Морска гара, а планетариумът - непосредствено до нея. Πpoeĸтът е на eĸип нa „A и A Apxитeĸти" - apx. Aceн Mилeв, apx. Aнгeл Зaxapиeв и apx. Л. Πeтpoвa, ĸoитo ca aвтopи нa „Музейко" в cтoлицaтa.

 

 

Концепцията включва различни зони и интерактивно оборудване в три направления:

 

1. Зона Иновации (минало) - 4 интерактивни инсталации, проследяващи развитието на човечеството, благодарение способността на хората да изобретяват и да намират различни приложения на съществуващите в природата материали и ресурси;

 

1. Зона Енергия (настояще) - 6 интерактивни инсталации, които да представят нагледно различни варианти за произвеждане на енергия и нейните форми. Възобновяемите енергийни източници, тяхното приложение и употреба;

 

3. Зона Откривателство (бъдеще) - 5 интерактивни инсталации, които да представят нагледно възможностите за развитие на човечеството в описаните сфери чрез откриването на нови пособия, напредването на технологиите и по какъв начин те ще повлияят на нашето бъдеще.

 

 

Детският център няма да е само място за игри. Там по забавен начин и в експериментална среда децата ще се учат. Инженерните и природните науки произвеждат все по-търсени специалисти в световен мащаб, каквито у нас не достигат. Чрез научния център те ще станат по-привлекателни и разбираеми за децата, за да може някой ден част от тях да се реализират в професии, свързани с тази област на знанието.

 

Очаква се със специфичната си форма планетариумът да се превърне в една от знаковите и най-снимани забележителности в Бургас. Той ще е с 8-метров купол и чрез 2D и 3D визуализации ще показва познатия ни космос. Там децата ще получават знания по астрономия, физика и изобщо в сферата на точните науки.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Любопитно