СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Димитър Димитров е носителят на наградата "Архитектон"
 Facebook

Арх. Димитър Димитров е носителят на наградата "Архитектон"17.03.2018 / 20:43 - CityBuild.bg

Отличието е за проекта на „Веста Дизайн” ЕООД - Sunny Garden в Драгалевци, София.

 

В конкурса за националната награда АРХИТЕКТОН участваха 14 студиа с 26 реализирани проекти, представени в 51 табла. Всички те получиха сертификати. Председател на журито беше проф. д.н. арх. Благовест Вълков, а членове: чл. кор. проф. д-р арх. Атанас Ковачев, проф. арх. Константин Бояджиев, арх. Красимира Василева, арх. Веселин Дуковски, доц. д-р арх. Екатерина Сентова и арх. Мариана Стоичкова.

 

Председателят на журито проф. д.н. арх. Благовест Вълков 

 

Годишната архитектурна награда на САБ получи арх. Димитър Димитров - Веста Дизайн ЕООД, за Sunny Garden в Драгалевци, София. "Благодаря за прекрасната награда, поздравявам и колегите, защото видях много зрели проекти", каза арх. Димитров. Той отбеляза, че проектът за жилищният комплекс е създаден заедно с дъщеря му Мария Димитрова.

 

 

Жилищният комплекс от затворен тип SUNNY GARDEN е на площ от 7,5 дка и се състои от 5 жилищни сгради в озеленена паркова среда. Пространството между сградите е изцяло пешеходно, с кътове за сядане, алеи за разходка и велосипеди, декоративен фонтан. В комплекса има 107 апартамента и ателиета. Паркирането е решено надземно и подземно. Към апартаментите на първите етажи са предвидени прилежащи дворни пространства.

 

 

Sunny Garden предлага енергийна ефективност с качествена изолация, материали и детайли. Всички ограждащи и преградни стени са тухлени. За по-добра шумоизолация стените между апартаментите са с минерална вата 5 см между 2 слоя тухли. Фасадните стени са с полимерна мазилка, декоративна облицовка HPL и цокъл от гранитогрес. Дограмата е с PVC профил SCHUCO. Входните врати са блиндирани. Към всяко жилище са осигурени звънчева, телефонна и домофонна инсталации, мрежа за включване на кабелна телевизия и интернет.

 

 

Председателят на САБ арх. Георги Бакалов връчи отличието на арх. Димитър Димитров в Централен дом на архитекта в столицата - статуетка, изработена от скулптора проф. Валентин Старчев, грамота, ваучер за 2 000 лева и награди от спонсорите на събитието.

 

 

Номинирани за наградата "Архитектон" бяха още 3 проекта:

 

Архитектурно студио STARH - за жилищна сграда А3. Представители на студиото не присъстваха на церемонията.

 

Снимка: CityBuild.bg

 

Архитектурно бюро „Хелвеция" за УМБАЛ „Сърце и мозък" в Плевен. 

 

 

"Благодаря на журито, че е номиниран именно проект за болница. Радвам се, че е оценено нашето високо технологично решение, защото насочихме усилията си не само да създадем една хубава сграда, но и да създадем всички условия за спасяване на човешки живот в нея", каза арх. Даниела Георгиева от "Архитектурно бюро Хелвеция".

 

 

Демократос"  - проект на Think Forward за реновация на актовата зала в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" в Свети Влас. Арх. Галина Милкова и дизайнерът Недко Николов също не присъстваха на церемонията.

 

Демократично пространство в традиционно българско училище

 

Изложба на участниците в конкурса може да видите пред Дома на архитекта на ул. "Кракра" 11.

 

 

Генерален спонсор на събитието за 2018 г. е „Теразид" ЕООД, а основни спонсори - „Земелрок Щайн унд Дизайн" ЕООД и „Баумит България" ЕООД.

 

Снимки: CityBuild.bg

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано