СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Ще дискутират промените в Закона за застрояването на Столична община
 Facebook

Ще дискутират промените в Закона за застрояването на Столична община20.02.2018 / 10:27 - CityBuild.bg

Преди това пред Народното събрание е планиран протест на жители на "Младост" и "Дружба".

 

Народното събрание ще бъде домакин на работна среща-дискусия по проекта на доклад за второ гласуване на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Дискусията, организирана от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, ще започне в 15.00 часа в зала 356, пл. „Княз Александър I“. На срещата са поканени всички заинтересовани институции, неправителствени и браншови организации.

 

Малко преди това, за 14.00 часа пред сградата на Народното събрание, е планиран протест на жители на "Младост" и "Дружба" срещу презастрояването в София и внесените промени в устройствения план на Столичната община. "С общи усилия искаме да изразим несъгласието си към проектозакона ЗИД по ЗУЗСО, според който защитата на зелените площи в цяла София пада. Също така се обявяваме против зоната за високо застрояване, в която няма да има ясни правила за озеленяване, кинт, плътност, еко оценка, анализ на трафик и обществено обсъждане", каза кметът на района Десислава Иванчева.

 

Предложения между първо и второ четене в Закона за устройство и застрояване на София внесоха народни представители от БСП, ВОЛЯ и Обединени патриоти чрез администрацията на район "Младост" и общински съветници.

 

Предложенията на Столична община и контрапредложенията:

 

СО: до 50 м височина на нови сгради в центъра. Контрапредложение: типичните височини за историческия център са 4-5 етажа, затова се предлага намаление до 15 м.


СО: до 75м в южните квартали. Контрапредложение: до 26 м - 8-етажа, колкото е ограничението и в жилищни зони.


СО: до 125 в останалата част на града. Контрапредложение: до 32 м, колкото е ограничението за обществени сгради в останалите зони.


СО: да се запишат 2 зони за небостъргачи с безкрайна височина. Контрапредложение: границите на зоните за много високо строителство да се определят с промени в ОУП след обществени обсъждания и съобразно цялостната Визия за София, а не със закон да се позволяват небостъргачи.

 

 

Промените, които сме предложили заедно с главния архитект Здравко Здравков в Закона за устройство и застрояване на Столичната община (ЗУЗСО), означават защита на зелените площи. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод предстоящото обсъждане и насроченият протест. Тя подчерта, че за първи път се предлага дефиниция какво е „зелена площ”, а високите сгради ще имат само определени места. „Поискала съм от кмета на „Младост” да предложи решение на спорните казуси. Поискала съм още да се спре възстановяването на земеделски земи в столичните квартали”, каза още Фандъкова. Тя обясни, че всяка преписка се изпраща в Министерство на земеделието, храните и горите и вече има откази за деактуване на земи.

 

Измененията в ЗУЗСО бяха приети на първо четене в средата на миналия месец. Повече за това какво предвиждат - тук.

 

 
още от Новини

още от София