СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Добавете пространство
 Facebook

Добавете пространство05.05.2010 / 17:15 - citybuild.bg

Ателиета и мансардни апартаменти са предпочитани места за живеене в градска среда, смята Николай Захариев, управител на VELUX България.

 

Какви са предимствата при една реконструкция на ателие, таванско помещение, мансарден и последен етаж или покрив?

 

Традиционно у нас таванските помещения и подпокривни пространства се приемат като площи, неподходящи за обитаване и средство за термоизолиране на жилищните етажи. От друга страна, ателиетата и мансардните апартаменти са едни от най-предпочитаните места за живеене  в днешната градска среда. Чрез използване на подходящи решения таванските помещения и подпокривни пространства лесно могат да се превърнат в светли и елегантни жилищни помещения, а съществуващите мансарди и ателиета да се променят чрез използване на дневната светлина и вентилация. На сайта www.velux.bg в секцията Вдъхновение могат да се видят реализирани проекти и възможни решения и резултати.

 

Какви възможности дават покривните прозорци?

 

Покривните прозорци позволяват максимално усвояване обема на сградата. Внасят топлина, светлина и възможност за вентилация, като променят микроклимата и гарантират уют - покривният прозорец осигурява над два пъти повече светлина в помещението, сравнен със същият  по размер детайл тип капандура. Качеството на покривните прозорци и аксесоари VELUX гарантира липсата на течове и осигурява оптимално използване на слънчевата енергия през студените дни и защита от топлината през лятото.

 

GDL Cabrio VELUX: Покривен прозорец-балкон от VELUX

 

Оценява ли българският клиент потенциала на подпокривното пространство?

 

Категоричната тенденция при новостроящите се сгради е да се използват максимално тези площи. Все повече собственици на съществуващи сгради лесно вземат решението за използване на тези пространства и добавяне на допълнителни елегантни жилищни помещения. Разбира се, това се случва предимно при еднофамилни къщи и малки кооперации.

 

Как може да се повлияе на българина в тази насока? Как да спечели от подобна идея? 

 

Единственият начин е да се оценят предимствата и печалбите от такова решение. Разглеждане на вече реализиран проект би помогнал за правилния избор. Новият закон за етажната собственост отваря вратите за създаване на действащи сдружения на собствениците и улеснява вземането на такива решения.

 

Ателие - преди и след преустройството

 

Как съществуващите инсталации задоволяват нуждите на новия мансарден етаж от елeктроенергия, вода, канализация, топлинна енергия, телефон?

 

Използването на съществуващите инсталации е необходимо, като трябва да се изградят и свържат новите части - това са нормални технически решения. Задължително трябва да се прави от специалисти, като се правят изчисления за необходимите параметри. При проектиране на сградите се предвиждат резерви  - специалистите могат да калкулират възможностие.

 

Предлагате покривни прозорци, инсталационни материали, средства за управление, щори и сенници. Кои са най-новите ви продукти?

 

Определено тенденцията и новите разработки са в насока на природисъобразни технологии, познати в Европа като "Sustainability". Всички нови продукти на VELUX Груп са с подобрени термоизолационни параметри. Има все повече соларни продукти, използващи акумулирана слънчева енергия - покривни прозорци, външни сенници и щори, и вътрешни слънцепредпазни продукти. Разработени и налични на пазара са и покривни прозорци с индекс на термална трансмисия Uw = 0,77 W/m2K на целия прозорец, подходящи за пасивни къщи.

 

Как работите с архитекти и проектанти?

 

Активно. Да, наистина, работата с архитекти и проектанти за естеството на продуктите и решенията, които предлагаме, е от изключително голямо значение за нас. Освен личните срещи в архитектурните студия, на които ние много разчитаме, имаме разработени специални софтуерни програми (Daylight Vizualizer, VELUX Lux Calculator), които се опитваме да популяризираме сред архитектите в България и цяла Европа. Разпространяваме на CD и виртуални библиотеки и надграждане на програми като AutoCAD и ArchiCAD. Освен това VELUX Group отпечатва списание Daylight&Architecture, насочено предимно към архитекти и проектанти.

 

Имате ли реализиран проект в България по Raise the roof?

 

Този проект е съвместен с редица популярни доставчици на строителни технологии и все още не е реализиран в България. Търсим възможности и партньори, но все още нямаме стартирал конкретен проект.

 

Проектът Raise the roof се реализира в много европейски страни, включително сходни с нашата действителност. Идеята е да се изгради нов мансарден етаж над съществуващ жилищен блок с плосък покрив. Разходите за това изграждане се поемат от инвеститор, който извършва и саниране на старите жилищни площи. Инвеститорът продава новопостроените сградни площи и реализира печалба. Собсвениците на старите жилищни площи значително намаляват  енергийните си разходи и  достигат ново ниво на комфорт в домовете си. Вдига се и цената на самите имоти - всички печелят.

 

Имате ли проблеми с нормативната уредба?

 

Няма сериозни пречки в тази насока. Единствено на места общинските власти възпрепятсват такъв проект с оценките си за пожаробезопасност и устойчивост при земетресение - би следвало да се направи обстоен анализ от съответните специалисти.

 

Обединяването на много собственици около един такъв проект е трудната част в днешното общество, но смятам, че вървим в правилната посока и всеки от нас ще оцени възможностите и ползите от такива решения.

 

 

Интервю на Ема Димитрова

 

На снимката горе: Николай Захариев на Архитектурната изложба в Пазарджик 2010 г.

 

 
още от Новини

още от Интервюта