СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Добри са резултатите от тестовете на пасивната къща в с. Войнеговци
 Facebook

Добри са резултатите от тестовете на пасивната къща в с. Войнеговци04.07.2016 / 13:42 - citybuild.bg

Очаква се удостоверение от Института за пасивни къщи в Германия.

 

 

В събота на обекта бе проведен официалният тест с диференциално налягане при 50 Ра. Тестът бе проведен от "Хексагон Билд" - единствената сертифицирана фирма в България, която може да провежда такъв тест. Резултатът оборва за пореден път масово разпространеното мнение, че в България не може да бъде постигнато добро херметизиране на сградата. Предварителният резултат е отличен - 0.23 1/h!

 

 

На 4 юни в къщата в с. Войнеговци бе проведен и leakage тест, задължителен при завършване на въздухонепроницаемия слой. Резултатът от теста е доста добър. Като цяло дограмата, конзолите по външните стени и комуникациите, които навлизат отвън, са добре уплътнени. Бяха установени някои пропуски при монтажа на дограмата и при уплътняването на някои конзолни кутии по външни стени.

 

 

Пасивната къща в с. Войнеговци  e проектирана да консумира 10 пъти по-малко енергия, отколкото една стандартна къща и 3 пъти по-малко от един стандартен апартамент, като в същото време осигурява отличен комфорт през всички сезони, благодарение на добрата изолация, висококачествените прозорци с правилна ориентация, внимателно изчисленото засенчване, липсата на топлинни мостове и принудителната вентилация с високоефективна топлинна рекуперация. Къщата е масивно строителство и има голям топлинен капацитет, което позволява запазването на постоянни комфортни температури, дори когато къщата не е обитаема за по-дълъг период от време.

 

 

Къщата има собствен източник на вода за битови нужди и пречиствателна станция за отпадните води, което я прави независима от колебанията в централното водоснабдяване. Сградата има соларна система за подгряване на БГВ, която осигурява напълно горещата вода през по-голямата част от годината.

 

 

 

 

 

 

Къщата е снабдена със система за външно и вътрешно видеонаблюдение през Wi-Fi. Има изградена алармена инсталация, която е свързана към СОТ. Има аварийно осветление с автономно захранване 180 мин.

 

 

Пасивната къща в с. Войнеговци е изключително подходяща за семейство с деца или възрастно семейство, търсещо удобствата от близостта на големия град, комбинирани с комфорт, природа и спокойствие, при изключително ниски разходи за поддръжка.

 

 

Къщата е разположена сред живописната природа на южния склон на Стара Планина, на най-високата улица на софийското село Войнеговци - на 2 км от околовръстния път на София. На юг и изток са разположени ниски еднофамилни къщи. От терасата се открива прекрасна панорамна гледка както към  София и Витоша планина, така и към поляните и смесените гори на склона на Стара Планина.

 

 

ФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ИМОТА

 

В западната част на имота е разположен паркинг с открит навес за два автомобила , в непосредствена близост да входа на сградата. В южната част пред сградата се намира входът към къщата и масивна веранда от 25 кв.м., облечена с декинг от вакумно импрегниран сибирски бор, която през лятото се засенчва напълно с автоматична  тента. На верандата могат да се поставят маса и столове, както и да се инсталира барбекю, до което ще има лесен достъп от кухнята. На изток и север има тревни площи и един млад орех, като в северната част на имота са разположени и сондажът за вода и пречиствателната станция на къщата.

 

 

ФУНКЦИОНАЛНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА СГРАДАТА

 

Достъпът до сградата е разположен на южната фасада, в близост до покрития паркинг и улицата. През него се влиза в уютно фоайе, в което има голямо осветено огледало, удобен шкаф за дрехи и обувки и подход към коридора, който води до хола, кухнята и трапезарията, тоалетна и пералня, гардеробно помещение  и до стълбището за горните етажи.

 

Холът, трапезарията и кухнята са организирани като едно общо отворено пространство, което създава чувство за комфорт и цялост. В хола има два големи френски прозореца и врати за директен достъп до просторната веранда, а в кухнята и трапезарията - по един стандартен прозорец, осигуряващи светлина и достъп до гледката към Стара Планина.

 

В просторната тоалетна са разположени и пералнята и сушилнята. В гардеробното помещение се намира ГРТ. Стълбището е с по един прозорец на всеки етаж, който осигурява светлина през деня. То е обезопасено с неръждаеми фини въжета, както и с помощен парапет.

 

Първи етаж - входно предверие, дневна с трапезария и кухненски бокс, отворен тип на организация, тоалетна с умивалня, гардеробна, коридор и стълбище.

 

От стълбището се достига коридора на втория етаж. От него има достъп до една спалня с гардеробна, една самостоятелна спалня, обща баня и двойна спалня със самостоятелна баня и гардеробна. Трите спални имат френски прозорци и врати към тераси. Терасата на двойната и единичната спалня е обща, а единичната спалня с гардеробна има самостоятелна тераса.

 

Втори етаж - двойна спалня тип „родителска" със самостоятелна баня/тоалетна и дрешник, самостоятелна единична спалня с дрешник, самостоятелна единична спалня, обща баня/тоалетна, стълбище и коридор.

 

На третия етаж са разположени кабинет, техническото помещение и покривната тераса. Кабинетът разполага с голям ъглов прозорец, осигуряващ великолепна гледка, а също така и подход към просторната покривна тераса -36кв.м., покрита с декинг от вакумно импрегниран сибирски бор. От терасата има прекрасна гледка във всички посоки. В южната си част е снабдена с автоматична тента.

 

Трети етаж - кабинет с кът за самостоятелна работа и почивка, тераса и техническо помещение.

 

ТЕХНИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ

 

 

Полезната площ на помещенията - жилищни, технически и обслужващи в сградната, е 169,9 м2 (в които не са включени открита веранда на ниво терен - 25.2 м2, и използваема тераса на плосък покрив -36,0 м2).

 

СЕРТИФИКАТ „ПАСИВНА КЪЩА"

 

Къщата в с. Войнеговци ще притежава Сертификат „Пасивна Къща", издаден от Института за пасивни къщи в Дармщат, Германия. Това ще бъде първата сертифицирана пасивна къща в София и околностите и втората такава в България. За неговото издаване е необходимо да минат окончателния тест с диференциално налягане за установяване на кратността на въздухообмена на сградата и наладка на вентилационната система.

 

Характеристиките, които касаят стандарта „Пасивна къща", предварителната сертификация и таблица „Верификация" от PHPP9 с резултатите на проекта, които удостоверяват предварителната му сертификация, може да видите тук.

 

 

Редактор: Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано