СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Доброволци ще чистят парковите пространства край Гребна база Пловдив
 Facebook

Доброволци ще чистят парковите пространства край Гребна база Пловдив16.07.2020 / 15:28 - CityBuild.bg

По време на събитието участниците ще бъдат запознати с биоразнообразието в и около градовете.

 

Голямо почистване около Гребната база организират на 23-ти юли ентусиасти от  сдружение БГ Бъди активен и Зелени Балкани. Проявата е част от кампанията Junk Around, част от дългосрочната програма _Място България,  с която от сдружението се опитват да ангажират гражданите да пазят чиста и красива градската среда.

 

Акцията ще започне от 18:00 часа на 23 юли от западния паркинг на Гребния канал, където е и сборният пункт (началото на пътеката между хангарите на Гребна база и южния бряг на р. Марица) за всички желаещи да се включат. По време на събитието ще има установена програма и правилник по безопасността, а всички доброволци ще бъдат разделени на екипи. "Главната ни цел е да ангажираме гражданите в идеята за град #безотпадъци и да изградим чувство на отговорност за опазване на околната среда у младите хора", каза Гергана Ангелова от сдружение БГ Бъди активен.

 

 

По време на събитието от Зелени Балкани ще запознаят участниците със заобикалящата ни жива среда - биоразнообразието в и около градовете. Мястото е част от екологичната мрежа Натура 2000, като почистването ще се проведе на територията на 2 защитени зони - Река Марица (BG0000578) по Директивата за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и Марица - Пловдив (BG0002087) - по Директивата за опазване на дивите птици. "Ще съчетаем работата с наблюдение на птиците в района. Птиците са най-добре познатата група животни на хората и времето сред природата, в комбинация с песента на птиците или самото им наблюдение, оказват позитивен ефект върху човешкото благосъстояние. За да продължим да се възползваме обаче е необходимо да се научим да живеем в хармония с природата и да се грижим за средата, която делим заедно с всички наши диви съседи", каза Полина Христова - специалист комуникации по проект "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти".

 

 

С цел да бъде променено отношението на хората в Пловдив към отпадъците и да бъдат въвлечени в почистване и поддържане на междублоковите пространства, събитието е отворено за всички желаещи и ще бъде със забавен и обучителен характер, за да съчетаят полезното с приятното. Акциите са съпроводени от музика, а най-активните включилите се в тях получават подаръци под формата на растения за засаждане, кошчета, картички със семена или други. 

 

 

*По време на събитието ще бъдат спазени всички предписани мерки за безопасност с нужната дистанция, осигурени консумативи, дезинфектанти, ръкавици, чували стикове за събиране на смет, репеленти както и извозване на отпадъците на специално определени за целта места. 

 

Още идеи как да живеем в по-чиста среда може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org.

 

 
още от Новини

още от Страната