СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Доброволци обновиха парка в село Марково
 Facebook

Доброволци обновиха парка в село Марково15.09.2020 / 12:27 - CityBuild.bg

Мащабна почистваща акция обедини жителите на селото.

 

По инициатива на Кметство Марково с участието на жители, експерти и активисти паркът в село Марково бе облагороден. В рамките на няколко месеца хората чистиха, боядисваха, косяха и даряваха както бои, цветя и паркови мебели, така и часове доброволен труд.

 

Място Парк Марково е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци и екипа на Кметство Марково, като част от дейностите на сдружение "БГ Бъди активен" за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място България. Процесът започна през юни, когато група ентусиасти кандидатства по конкурс от инициативата с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора са избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на зоната.

 

 

Активистите от сдружение "БГ Бъди активен" осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и на финансова подкрепа в размер на 1 000 лв. В парка бяха поставени кошчета, пейки и цветарници. Кметство Марково се ангажира да прочисти парка, да извърши санитарна сеч, да възобнови осветлението и да боядиса оградата с доброволци. Община Родопи пое ангажимент за възстановяване на чешмата в парка.

 

 

За да отбележат откриването на пространството и да покажат устойчивост, празненството по откриването бе обединено с есенното почистване на селото. Събрани бяха 94 кг отпадъци, от които разделно събрани 34 кг пластмаса и метал.

 

 

В партньорство с кметството на с. Марково бяха организирани три основни локации, а именно: централният парк, дворът на училището и малкия парк, подновен чрез инициативата Място България, намиращ се срещу Младежки дом. Успоредно с това хората почистваха пред своите домове, а по инициатива на кметството доброволци подновиха маркировката на пешеходните пътеки. В училището на с. Марково учители, родители и ученици заедно обновиха класните стаи на открито и се погрижиха за събирането на отпадъците наоколо.  

 

 

Следващата година ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" навършва 100 години от своето основаване. "За трета поредна година училището е на първо място на база външно оценяване в Община Родопи и на 16-то място в област Пловдив", сподели Десислава Терзиева - кмет на с. Марково. През тази година ОУ „Св. Св. Кирил и Методий" отбелязва 175 години дейност, а през 2021 година ще се честват 100 години от построяването на сградата на училището.

 

Почистването е част от кампанията Junk Around от програмата _Място България на Сдружение БГ Бъди активен. Още идеи как да живеем в по-чиста среда може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org.

 

 
още от Новини

още от Страната