СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Договор ще бъде подписан с победителите в конкурса "Хотел към музей Етър"
 Facebook

Договор ще бъде подписан с победителите в конкурса "Хотел към музей Етър"01.03.2018 / 11:55 - CityBuild.bg

Екипът ще се съобрази с препоръките на журито, стана ясно вчера на представяне на проекта.

 

Организаторите на архитектурния конкурс "Хотел към музей Етър" - Етнографски музей на открито (ЕМО) "Етър" и Urbanistas., представиха вчера вечерта проекта-победител и изложба на проектите в конкурса. Участниците в него трябваше да разработят идейни проекти за осъвременяване на сградата на хотела така, че той да отговори на визията за съвременно бъдещо развитие на Етнографския музей на открито.

 

Задачите бяха свързани с функционално преосмисляне на част от блока за настаняване, както и общите помещения, заедно с цялостна концепция за интериор при опазване архитектурните стойности на сградата като част от недвижимата културна ценност от национално значение - музей на открито. Предстои подписване на договор с екипа-победител за работен проект, съобщи директорът на ЕМО "Етър" доц. Светла Димитрова.

 

 

Спечелилият проект за преустройство на хотел "Странноприемница" беше презентиран от авторите му арх. Петя Николова и арх. Андрей Андреев /Another Studio/ съвместно с арх. Милена Фетваджиева /URBANVIVA-architectural studio/.

 

 

"Странноприемница" разполага с изчистени класически пространства. Проектът е свързан с добавяне на функции, атракции, цвят и светлина, с цел да бъде привлечен липсващият потребител – човекът в инвалидна количка, малкото дете и артистът. Авторите се съобразяват със съществуващата визия отвън и с одобрената визуална идентичност на ЕМО "Етър".

 

Предложеното решение е съобразено с поставените изисквания, функционални групи, връзки и разпределение на площите. Добавя се група допълнителни активности, включваща: зони за срещи и отдих, експозиции и представяне на инсталации и предмети на изкуството, библио- и медиатека, детски кът и забавления. Административната част е ново и най-голямото звено в проекта.

 

 

 

Площадът пред сградата е решен с приоритет на пешеходния достъп, като се оформя представително външно пространство, обединяващо входовете на сградата и подхода към музея. Осигурени са паркоместа, предвиждат се такива и за велосипеди. С цел достъпност отделните зони са решени без разлики в нивата. Достъпната вътрешна комуникация е чрез асансьор. Предвижда се прилагане на пакет от енергоефективни мерки, както и спазване на конструктивните препоръки. Стремежът е максимално разкриване на фасадата.

 

 

 

 

Авторите на проекта надграждат графичната идентичност, като прилагат в интериора модулна система за обзавеждане, в смислова и визуална връзка с квадратните модули на логотипа. Добавят гама, синхронизирана с одобрената гама на графичната идентичност. Интериорът следва общата концепция на намеса, като запазва и/или интерпретира по съвременен начин съществуващите елементи /облицовки, тъкани, дърворезби/. Добавят се експозиции по стените и се предлага съвременна интерпретация на релефните тавани с оптимизирано осветление и визия.

 

 

 

В зоната на фоайето е интегрирана търговска част, което осигурява по-добра видимост на сувенири и продукти.

 

 

 

Броят на двойните стаи без тераса е намален с една, за сметка на което е добавена една тройна стая без тераса. Идеята на проекта е стаите да са в съзвучие с цялостната концепция, като се внесе повече светлина. Различните стаи обаче може да имат и собствена специфика.

 

 

 

 

 

Механата също ще добие нова визия. Запазват се авторските тъмни осветителни тела. Към нея на първо ниво е осигурен достъп с топла връзка за посетители и вход за зареждане от север.

 

 

Администрацията е разпределена на първи и втори етаж с два отделни входа за всеки от тях.

 

 

По-подробно проекта може да разгледате тук и тук.

 

Конкурсът /който е бил с чудесна организация/ дава добра перспектива както по отношение на целия музей на открито, така и към самата сграда на хотела - "Странноприемница". Проектът е отчел качествата на сградата, има добра функционална организация, правилно структуриране на функциите, съобразил се е с новите изисквания, запазвайки съществуващите достойнства, каза членът на журито доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова /преподавател в катедра "История и теория на архитектурата" в УАСГ и експерт по културно наследство/. Имаме и препоръки и очакваме реализацията, каза още арх. Кандулкова.

 

Според друг член на журито - арх. Делчо Делчев /Сдружение Трасформатори, съавтор на културната стратегия на Габрово/, журирането е било вълнуващо и великолепно преживяване, а решението за проекта-победител - единодушно. Не на последно място журито е отчело текстовото представяне на проекта /концепция/, което е много подценяван елемент в проектите.

 

Доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова в разговор с арх. Бойка Огнянова от Urbanistas.

 

Събитието се проведе в арт пространството за споделено ползване SOHO Sofia. Изложбата на проектите ще може да се посети от 9:00 до 19:00 часа в работните дни до 9 март.

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg и ЕМО "Етър"

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Избрано