СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Договориха развитие на инвестиционната инфраструктура в Бургас
 Facebook

Договориха развитие на инвестиционната инфраструктура в Бургас20.03.2017 / 11:29 - citybuild.bg

Кметът и министърът на икономиката са единодушни, че новата индустриална зона край село Равнец е стратегически важна.

 

"Очакваме до края на годината да се запълни капацитетът на Индустирален и логистичен парк - Бургас. Той обаче е подходящ за предприемачи от среден калибър, които търсят терени от по 20-30 декара. Големите инвеститори, които искат да развиват бизнес върху 200-300 декара, могат да дойдат единствено в Равнец. Там имаме свободна територия, разположена върху 3500 декара", каза кметът Николов.

 

От своя страна министър Седларски се ангажира да промотира бившето летище като атрактивна бъдеща промишлена зона още през април, когато ще се срещне с инвеститори в чужбина. Двамата обединиха мненията си и по въпроса за създаване на по-привлекателни условия за навлизането на китайските инвеститори, които през последните години проявяват сериозен интерес към България и конкретно към Бургас. Теодор Седларски е готов да работи за облекчаване на визовия им режим, а кметът Николов припомни, че в тукашните училища вече се изучава езикът на Поднебесната империя и при нужда тази образователна програма може да се разшири.

 

Визитата на министъра на икономиката и екипа му завърши с посещения на Пристанище Бургас и Индустриален и логистичен парк - Бургас, чието транспортно обслужване ще стане още по-добро след приключване на изпълняваната в момента реконструкция с удвояване габарита на ул. "Крайезерна".

 

Гостите разгледаха и реставрираната наскоро сграда на „Магазия 1" /най-стария закрит пристанищен склад/, който вече ще изпълнява функцията на втори пасажерски терминал, където ще се обслужва и каботажното /крайбрежно плаване/. Директорът на бургаското пристанище Диян Димов ги запозна с историята на сградата, в която е съхранена ценната нитована конструкция тип „Айфел" и подписания в края на 2016 г. меморандум за сътрудничество с пристанище Марсилия. Димов разказа и за френската връзка при построяването на бургаското пристанище и „Магазия 1". Министър Теодор Седларски и директорът на пристанището обсъдиха бъдещето на „Магазия 1", което предвижда изграждането на заведения за хранене и развлечения, търговски обекти и възможности за провеждане на културни събития. 

 

 

 

 
още от Новини

още от Страната