СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ВиК дружествата ще строят и реконструират близо 350 обекта в страната
 Facebook

ВиК дружествата ще строят и реконструират близо 350 обекта в страната23.04.2019 / 10:28 - CityBuild.bg

2 млн. души ще се възползват от подобрените услуги.

 

Всички 14 ВиК дружества в страната, поканени да кандидатстват по Оперативна програма „Околна среда“, подадоха предсрочно проекти за финансиране по процедура „Изграждане на ВиК инфраструктура" по ОПОС. Крайният срок, в който те трябваше да представят проектните си предложения пред Управляващия орган на програмата, е 23 април, като всички дружества подадоха документи от 15 февруари до 19 април. Обектите за финансиране са определени с подготвените от МРРБ регионални прединвестиционни проучвания.

 

До края на програмния период със средства по ОПОС във ВиК отрасъла в страната ще бъдат инвестирани около 1,2 млрд. лв. С тях ще бъдат реконструирани или изградени близо 350 обекта. Това са 19 пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, близо 1300 км водопроводи и канализация, 146 помпени станции и други съоръжения в 51 населени места. Предвижда се да бъдат обявени над 190 обществени поръчки. От подобрената инфраструктура и ВиК услуги ще се възползват над 2 млн. души.

 

Инвестициите са ключови за отрасъла, който има огромна инфраструктура, включваща над 90 хил. км ВиК мрежа в страната в момента, над 5430 резервоара, 3370 помпени станции за питейни води, 67 пречиствателни станции за питейни води и още 97 за отпадъчни. Тази стратегическа инфраструктура трябва да се развива, модернизира и поддържа непрекъснато, за което са необходими огромни инвестиции.

 

 
още от Новини

още от Страната