СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
"Дупката" във Варна може да стане културно-информационен комплекс
 Facebook

"Дупката" във Варна може да стане културно-информационен комплекс05.09.2019 / 13:28 - CityBuild.bg

Това смята арх. Белин Моллов, който откри изложба в навечерието на Съединението в "Морско казино".

 

Архитектурното наследство на България, изобразено с акварел, представя архитектът във Варна. Изложбата може да разгледате до края на септември.

 

 

Освен архитектурни ценности от Черноморието, в изложбата художникът представя културно наследство и от други краища на родината. Причината отново да подбере обекти от цяла България е, че периодът на изложбата му съвпада с един от най-светлите български празници - 6 септември.  Съединението дава нов импулс за развитието на обединената нация и младата държава. След този акт историците отчитат значителен напредък в развитието на архитектурата и строителната дейност - както на север от Стара планина, така и в присъединената територия на юг от Балкана.

 

 

Специално за тази изложба арх. Моллов нарисува и сгради с висока естетическа и културно-историческа стойност от квартал "Таляна" - зона в Стара Варна, отличаваща се с най-висока концентрация на сгради - паметници на културата. Тя беше обособена преди няколко години, за да се развива като творчески квартал по аналогия на "Капана" в Пловдив.  През юни арх. Белин Моллов участва като експерт-урбанист във форум в квартал "Таляна" с цел да се обсъдят предизвикателствата пред креативните квартали на България.

 

 

За Varna24.bg арх. Моллов коментира впечатленията си от съвременната архитектура на града: "Като всички големи градове в България, Варна се развива в архитектурно отношение доста динамично, с доста грешки, с много презастрояване. Трябва да има баланс между печалбата и опазването на наследството и на зелената система. Ако искаме да оставим на децата и внуците си ценен спомен за града, трябва да бъдем много внимателни", казва той.

 

Относно визията за „Дупката" във Варна, за която върви допитване, арх. Моллов смята, че трябва да бъде нещо като културно-информационен пункт - с инфраструктура, скулптура и зеленина. „Може да бъде уникален комплекс, където да се види каква е историята на Варна и къде са най-важните й обекти."

 

 
още от Новини

още от АРТ