СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Над 5 400 души посетиха виртуално „ФОРУМ РЕАЛ – ЖИЛИЩА“
 Facebook

Над 5 400 души посетиха виртуално „ФОРУМ РЕАЛ – ЖИЛИЩА“08.04.2021 / 14:11 - CityBuild.bg

До 20% ще се увеличат цените на имотите заради строителните материали и новата наредба в сектора, е един от изводите във форума.

 

FORUM REAL се проведе на 7 април със специализирано издание - само за жилищния пазар. В конферентната програма участваха водещи анализатори, инвеститори, архитекти, строители, производители, търговци, финансови експерти, които дискутираха актуални теми и иновации, определящи тенденциите в жилищното строителство. Всички участници се обединиха около положителни тенденции за пазара на жилища и изразиха оптимизъм за развитието му в средносрочен аспект. Стотици въпроси от публиката позволиха директна връзка между зрителите и лекторите, сред които бяха водещите имена и лица от индустрията. В зоните за срещи бяха проведени хиляди видео разговори. Всеки от панелите имаше над 600-800 едновременни зрители. Това в общи линии означава, че събитието би препълнило зала 1 на НДК - изключително постижение за индустрията, която се събра виртуално в рамките на „ФОРУМ РЕАЛ ЖИЛИЩА".

 

 

Положителна е тенденцията, свързана с жилищно строителство

 

Данните на Националният регистър за ново строителство и реконструкции (www.bcc.bg) сочат спад от 13,73%  на обемите на стартирало строителството за 2020 г. В същото време през първите три месеца на 2021 г. се е появила положителна тенденция, свързана с жилищно строителство. Освен ръст от 13,71%, изграждането на градски жилища продължава да е най-значимият сегмент, който е в основата на цялостното представяне на сградната строителна индустрия. За периода има общо 922 342 кв. м жилищни площи, които са преминали в етап строеж. За първото тримесечие жилищното строителство бележи увеличение от 9,4% за района на София-град, като достига 393 035 кв. м.  Дванадесет месеца след началото на кризата, причинена от Ковид-19, инвестиционната активност в сегмента се възвръща със значителни темпове, като тенденцията от последните месеци на 2020 г. продължават и през първото тримесечие на 2021 г. В района на Пловдив има 93,82% ръст на новите жилищни проекти с обща стартирана площ от 178 921 кв. м. Сектор жилища продължава да бележи все по-високи нива на реализация.

 

Новата наредба в сектора е непрактична и необмислена

 

Новите жилища могат да поскъпнат заради нова наредба, която влезе в сила у нас през март.  С нея се въвеждат изисквания за достъпност и универсален дизайн на сградите. Целта е да се осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас. В нея е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. Друго изискване в наредбата е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м, както и  терасата да е на едно ниво със стаята, която води до нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи. В наредбата е посочено още минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати - минимум 80 см.  Има изискване и за размера на тоалетната - отново с цел улеснения на хората с увреждания - те трябва да са 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна. А при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно. Панелистите консенсусно се произнесоха, че новата наредба е изключително непрактична и необмислена, ще оскъпи строителството и не помага на никого в този си вид.

 

Други акценти от форума

 

Търсят се апартаменти с по-голяма площ.

 

Не се наблюдава балон, търсенето на жилища достига до нивата от 2019 г. Цените на имотите само ще се повишават - не само заради инфлация и международните пазари.

 

Затворените комплекси са предпочитани заради липсата на качествена градска среда. От друга страна българинът не обича да плаща за общи пространства в затворените комплекси.  

 

Изключително ниски са нивата на лихвите по ипотечното кредитиране. Конкуренцията между банките е много силна и разликите в процентите е малка. Това са предпоставки за все по-голяма инвестиционна активност, както от страна на крайните купувачи, така и за инвеститорите. 

 

Продажбите на зелено са рисковани за инвеститорите в момента, особено заради много голямото увеличение на строителните материали в последните месеци. 

 

Над 60 млрд. са спестяванията на частни лица в банките, които, ако усетят силната инфлация, ще инвестират, като голяма част ще се насочат към недвижимите имоти. 

 

В тази криза по-силно са ударени други сектори, отколкото строителството. След 2-3 години може би и то ще понесе такива, но за момента няма подобни сигнали.   

 

Възрастовата граница на клиентите слиза надолу - от 24 години, като младите са много по-отворени към иновациите при новото строителство. По-възрастното поколение е по-предпазливо, а при по-младите се преговаря по-детайлно и отнема повече време.

 

Запазва се ножицата между цените при покупка "на зелено" и при акт 16 - около 15%. Тя е функция от много фактори, като например капиталовите възможности на инвеститора. 

 

„ФОРУМ РЕАЛ ЖИЛИЩА" се проведе безплатно за посетителите онлайн със съдействието на партньорите и златните спонсори - Пощенска банка, KONE и „Милкана".

 

 
още от Новини

още от Страната