Две утвърдени български студиа за архитектура, дизайн и градска среда обявиха сливане

220

Skica Studio и Architectonika се обединиха в новата компания UNITED MASTER ARCHITECTS


Източник: United Master Architects

„Есента дойде и е време за един интересен анонс. Тази пролет АРХИТЕКТОНИКА СТУДИО и СКИЦА СТУДИО направиха сливане. Името на новата компания е UNITED MASTER ARCHITECTS, което, надявам се, отразява точно какво искаме да направим. Сливането на две компании с над 20-годишно присъствие на пазара изобщо не е проста работа - двете фирми имат много различна структура, състав, стил на работа. Благодаря на Елица Панaйотова за доверието да скочим в непознати води. Вече имаме нов, голям и много хубав офис в сграда, проектирана от нас, имаме прекрасен и мотивиран отбор, който работи на пълни обороти, и сме на магистралата!“, казва арх. Димитър Паскалев (Architectonika).

Източник: United Master Architects

UNITED MASTER ARCHITECTS е новата съвместна компания на SKICA STUDIO и ARCHITECTONIKA, която двете студиа създадоха в началото на тази година. С над 20 години опит, утвърдено присъствие и награди, двамата водещи архитекти Елица Панайотова и Димитър Паскалев обединиха своите практики, водени от идеята да изведат устойчивата архитектура на ново ниво. Компанията има за цел да подобри връзката между градската мрежа и индивидуалността на всеки проект, като същевременно предлага високоефективни и модерни технологии на проектантските услуги.

Екипът зад United Master Architects се състои от 21 архитекти и ръководители на проекти, което нарежда бюрото сред 10-те най-големи в България. Освен Елица Панайотова и Димитър Паскалев, сред водещите архитекти са техни дългогодишни партньори и утвърдени професионалисти.

Услугите на компанията обхващат градоустройствено и генерално планиране, проектиране на сгради, интериорен дизайн и управление на проекти. Портфолиото й включва знакови проекти като: Sopharma и Litex Towers, Ring Mall Sofia, SiteGround и Hypoport Headquarters, Residential Park Sofia, Business Park Sofia, Sofia Airport Control Tower и много други. Компанията има експертиза в комплексни проекти и фасаден дизайн  - с доказан иновативен, устойчив и етичен подход към архитектурата и градския дизайн.

Източник: United Master Architects

Skica Studio е утвърдена практика с гъвкав, иновативен и професионален подход към градското планиране, архитектурата и интериорния дизайн. Всичко започва през 1997 г., когато арх. Елица Панайотова основава “ПанАрх”. Тогава „офисът“ наброява само един човек. Оттогава фирмата е изградила портфолио от добре подбрани проекти в областта на офис, търговски, жилищен и промишлен дизайн, както и сгради със специално предназначение и устройствени проекти. Студиото успешно сътрудничи с някои от най-добрите професионалисти на българския пазар – инженери, консултанти, мениджъри, брокери и др. В своята дейност компанията следва местните и международни стандарти за управление на проекти, изработване на концепции и инвестиционно проектиране и предлага детайлно проучване на потенциала на проекта, както и архитектура, която отговаря на изискванията на клиента и пазара.

Източник: Skica Studio

Елица Панайотова е архитект с разнообразен опит и над десетгодишна професионална практика в областта на проектирането и инвестиционното консултиране. Завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия с магистърска степен по „Градско планиране и архитектура“. Втората си магистърска степен по „Градско планиране и жилищна политика“ получава от Университета в Линкълн, Великобритания. Професионалната й кариера започва в средата на деветдесетте години, предимно с градоустройствени проекти – Бизнес Парк София, градски център на София (две наградени конкурсни разработки в екип), курорти по Черноморието и др. Опитът й в областта на архитектурното проектиране включва офис, търговски, жилищни и промишлени сгради, сред които Сграда 3 в Бизнес Парк София; административни сгради на граничните пунктове в Силистра и Лесово; винарна Шато РуКо, Ямбол; винарна Санта Сара, Горица; хотели по Черноморието; множество интериори. Елица е консултант на редица международни инвеститори и ръководител на някои от най-значимите инвестиционни проекти в България.

Източник: арх. Елица Панайотова

Architectonika работи в областта на архитектурата, интериорния дизайн, градоустройството и научно-изследователската и развойна дейност. Фирмата се занимава с предпроектни проучвания и разработване на инвестиционни проекти, офисни, жилищни и логистични сгради, архитектурно и инженерно проектиране, градоустройство, продуктов дизайн, визуализация, рендиране и анимация. В областта на фасадния инженеринг студиото се занимава със системен дизайн и инженеринг, инженерни и геометрични рационализации, адаптивен дизайн и интеграция, строителна физика и други. Специфика за фирмата са разработки в областта на енергийната ефективност.

Източник: Architectonika

Арх. Димитър Паскалев има дългогодишен опит в областта на архитектурното проектиране и градско планиране, с проекти в България, Катар, Южна Корея, Швейцария. Партньор е в "Архитектоника Студио“ от 2004 година. Ръководи проектите на Белисимо бизнес център, Софарма и Литекс Тауърс, Летищна контролна кула София и много други проекти за обществени сгради. Занимава се с изследователска дейност и иновации в областта на сградното строителство. От 2013 година ръководи Институт за нулево енергийни сгради. Участва като ръководител на екип в международния проект за развитие на иновационни фасади INDEWAG. Ръководи екип в проекта SDH2PM по програма Хоризонт 2020 за трансфер на технологиите на слънчеви топлофикации в България. Има регистрирани 4 патента на иновации в областта на сградното строителство. През 2016 реализира експериментална фасада с циркулираща течност за Qatar Green Building Council, Doha. През същата година ръководи проект, доставка и монтаж на иновационен стъклен покрив за Qatar Business Incubation Center. През 2019 година ръководи проект за демонстрационен павилион с иновационни фасади с циркулиращи течности на територията на БАН.

Източник: арх. Димитър Паскалев

Ема Димитрова

ОЩЕ НОВИНИ

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Очаква се преобразяването на площад "Света Неделя" в София да се случи догодина

Голяма част от делата по жалбите, които бавят ремонта, са спечелени от Столична община, като предстои приключване на последна инстанция

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Община Приморско получи от държавата имоти за изграждане на градски парк

Той ще бъде с места за отдих, спортни игрища и фитнес съоръжения на открито, открита сцена за културни събития, детски съоръжения и площадки за игра, паметник и места за свободно паркиране

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

В софийското село Войнеговци ще изграждат детска градина на мястото на старата

През 2022 година Столичният общински съвет беше одобрил проектиране, реконструкция и преустройство на една от сградите и премахване на другата