СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Eclipse House – една интровертна къща
 Facebook

Eclipse House – една интровертна къща07.01.2021 / 09:30 - CityBuild.bg

Сградата е победител в категорията „Еднофамилни жилищни сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020.

 

 

Проектанти на Eclipse House са I/O apxumekmu (Вяра Желязкова, Росица Христова, Георги Кътов, Стефан Апостолов). Тази интровертна еднофамилна жилищна сграда се намира в последния парцел на желан квартал в покрайнините на София. Завършена е през 2019г. и е с РЗП 805 кв. м. Сложността на заложената програма не съответства на размера на имота, което определя и дървовидната структура на къщата.

 

 

Всеки един от трите етажа е различен по размер и стратегия на прикритие. Най-обширният първи етаж е подземен, но все пак естествено осветен и директно свързан с улицата и с градината. Компресираният приземен етаж е основно отворен, но скрит зад жив плет заедно с градината. Уединението и естествената осветеност на големия надземен етаж могат да се управляват прецизно чрез широкоплощни плъзгащи се панели. От улицата са видими единствено простият висящ обем от пигментиран цинк и скритият вход, докато останалата част от сложната структура остава скрита. 

 

 

 

 

 

Вътрешните пространства са интегрирани около светлината на централния атриум и пробити чрез неочаквани пространствени връзки. Огледалното дъно на дълбокия еркер над верандата внася градината в интериора.

 

 

 

 

 

Линеарното подземно пространство на басейна също има физическа и визуална връзка с градината, а светлият гараж e свързан с останалата част от къщата чрез пространството под стълбата, наподобяващо перископ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Церемонията по награждаването в Седмото издание на Годишните архитектурни награди АРХ ИНОВА 2020 може да видите във филм на обновения сайт на конкурса и на YouTube канала на конкурса. Във видеото ще чуете коментари на победителите, на партньорите на конкурса, както и кратки интервюта с членовете на журито за развитието и проблемите на съвременната българска архитектура.

 

 
още от Новини

още от АРТ