СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Единен подход за изпитване на фасадните системи обсъжда ЕК
 Facebook

Единен подход за изпитване на фасадните системи обсъжда ЕК24.11.2017 / 14:27 - CityBuild.bg

Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Българската асоциация за изолации в строителството.

 

 

Едно от най-големите предизвикателства пред единна европейска стратегия за пожарна безопасност е липсата на хармонизиран европейски метод за изпитване на фасадни системи, което създава трудности при определянето на тяхното поведение при пожар. Ето защо в момента в Европейската комисия се обсъжда въвеждането на единен подход за изпитване на фасадните системи, но все още не е ясно кога той ще стане факт. Това стана ясно от презентациите на Сара Крихен и Ондрей Шрамек, експерти от организацията Fire Safe Europe по време на дискусията на тема „Пожаробезопасност при изпълнението на фасадни изолации“.

 

Крихен подчерта, че мерките за безопасност в случай на пожар са на дневен ред, тъй като днес пожарите се разпространяват много по-бързо от тези в миналото. Така, например, през 50-те години на 20 век са били нужни 25 минути, за да обхване пожарът цялата стая, а сега това време е скъсено на 3 минути. В тази връзка е наложително да се разработи единна европейска стратегия за пожарна безопасност, по която вече са предприети действия от Fire Safe Europe и още 15 организации от цяла Европа, които включват събиране на информация, споделяне на най-добри практики и изграждане на обща визия.

 

Шрамек посочи, че има различия в законодателствата на европейските държави по отношение на височината, над която се изисква сградите да бъдат изпълнени с негорими материали, като при повечето държави тази височина е около 22 м. Той акцентира върху това, че българското председателство на ЕС е добра възможност да се постигне напредък по проблемите с пожарната безопасност.

 

 

Председателят на секция „Топлоизолации“ към БАИС инж. Красимир Делов припомни, че в МРРБ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ е внесено предложение от асоциацията при сгради над 28 метра височина да се влагат само негорими топлоизолационни материали. Предложението включва при по-ниски сгради поставяните негорими ивици да са минимум с дебелина 0,5 м и от материал с клас по реакция на огън А1 или А2. Заместник-директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Асен Игнатов уведоми присъстващите, че за разглеждане на предложенията е сформирана междуведомствена работна група за изменения на „Наредба № Із-1971 за строително-технически правила и норми за осигуряване на бeзопасност при пожар“.

 

По време на дискусията изпълнителният директор на БАИС инж. Йордан Николов потвърди ангажимента на асоциaцията експертите от специализираните секции към асоциацията на разработят текстове за покриви към Наредба № Із-1971 в срок до 15 декември. Председателят на „Асоциация за фасаден инженеринг“ и R&D директор на ЕТЕМ Груп инж. Венета Новакова заяви, че се ангажира да внесе в междуведомствената група предложение за текстове за окачени фасади в същия срок. Припомняме, че по време на наскоро проведената от ЕТЕМ 4-та Международна конференция за фасаден инженеринг инж. Новакова акцентира именно върху отговорността да се правят такива фасади, които да осигурят на хората здравословна среда.

 

Заместник-министърът на регионалното развитие Малина Крумова заяви, че подкрепя предложенията за завишаване на изискванията за пожарна безопасност при високите сгради и подчерта, че е необходимо непрекъснато повишаване на квалификацията на заетите в строителството.

 

В заключителната част участниците в дискусията се обединиха около тезата, че са необходими своевременни промени в нормативната база, които да гарантират предотвратяване на бъдещи трагедии, предизвикани от пожари.

 

 

В събитието взеха участие още експерти от МРРБ, ГД „Надзор на пазара“ към „Държавна агенция на метрологичен и технически надзор“ и „Дирекция за национален строителен контрол“. Присъстваха представители на водещите браншови организации от строителния сектор: Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Сдружение „Български врати и прозорци“, както и специалисти от фирмите-членове на БАИС.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор

още от Избрано