СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Единствената "жива" сграда в София Тех Парк е тази на Walltopia
 Facebook

Единствената "жива" сграда в София Тех Парк е тази на Walltopia13.03.2017 / 09:30 - citybuild.bg

Това каза директорът на българската компания в отворено писмо до ръководството на парка и Министерството на икономиката.

 

 

Ивайло Пенчев, изпълнителният директор на Уолтопия, известна в световен мащаб с производството на изкуствени катерачни стени, написа в петък във фейсбук профила си критично и цветисто отворено писмо. В него Пенчев обяснява, че преди две години е бил увещаван да изгради COLLIDER ACTIVITY CENTER /с готов идеен проект след конкурс с участие на 370 архитектурни екипа от 70 държави/ в София Тех Парк /вместо на закупения от фирмата им терен от 22 декара в „Младост"/ с обещание за развитие на парка, което не се е случило. От своя страна ръководството на София Тех Парк изпрати официален отговор до медиите. Ето и двете гледни точки:

 

Според Ивайло Пенчев Уолтопия купува право на строеж, като се налага да препроектира сградата, защото е правена за друг парцел, което отнема време. Компанията се съгласява също така да плати за облагородяването на 5-6 декара от терен на София Тех Парк към бул. „Цариградско шосе". Според Пенчев на Уолтопия е обещано, че ще може да си купи места в паркинга на София Тех Парк, но се оказало, че това няма да се случи и се е наложило проектът отново да се променя, за да се добави подземен паркинг, което с купуването на право на строеж на още над декар е отнело 3 месеца.

 

По отношение на доучредяването на право строеж върху още 1620 кв. м през август 2016 г., София Тех Парк уточнява, че те не са усвоени за осигуряване на паркинг, а за дострояване на полуетажи в сградата над кота 0. Относно паркинга, София Тех Парк никога не е имало възможност да продава паркоместа, тъй като многоетажният паркинг е компонент от "Научно-технологичния парк", изграден със средства от ЕС по ОП РКБИ 2007-2013, казват от ръководството. В тази връзка този компонент от инфраструктура е общодостъпен за всички заинтересовани лица и към момента наематели на сградата на "Уолтопия" вече ползват 75 броя паркоместа от публичния паркинг и няма никаква пречка броят на отдадените паркоместа да бъде увеличен.

 

На Уолтопия било обещано и независимо електрозахранване от два източника, но София Тех Парк се отметнал от ангажимента и Уолтопия дала близо 100 хиляди за генератор и промени по трафопоста, който вече бил поръчан, казва Пенчев.

 

Относно електричеството искаме да обърнем внимание, че както всеки един потребител, Уолтопия има сключен договор с ЧЕЗ България и условията по него зависят единствено от двете договорни страни, отговарят от София Тех Парк.

 

Според Ивайло Пенчев една година след откриването на техпарка в него няма достатъчно наематели, още по-малко високотехнологични, както и няма други частни инвеститори. „Едни големи поляни и няколко празни сгради. И един борд и малко чиновници. И само харчите пари", казва той и подчертава, че COLLIDER ACTIVITY CENTER е пълна с близо 700 души, за разлика от парка като цяло, в който няма и 50.

 

Според ръководството на София Тех Парк към момента в сграда Инкубатор свои офиси имало 30 компании, стартиращи и развити, в които работели много повече от 50 души. Запълняемостта на офис площите в Инкубатора е около 75%, казват от ръководството. Лабораторният комплекс имал постоянни екипи и свои ръководители от декември 2016 г., които са започнали работа по множество научни проекти, а в иновационният форум "Джон Атанасов" през последната година са се провели десетки събития с хиляди участници. По отношение на инвестиционния интерес, от София Тех Парк уточняват, че към зоните за бъдещо развитие на парка имало изключителен интерес и вече са постъпили множество инвестиционни намерения, чиято реализация се очаква да започне още през тази година.

 

Ивайло Пенчев се възмущава още, че ръководството на парка иска да глоби Уолтопия заради закъснял акт 16. Освен това от София Тех Парк били заявили, че няма да отговарят на въпросите на компанията, ако тя не входира молба в деловодството им, казва още Пенчев. 

 

Според ръководството на София Тех Парк сградата на Уолтопия е трябвало да бъде въведена в експлоатация до 31 декември 2016 г., но към тази дата 3229 кв. м от нея, или около една пета, все още не е била готова, а в момента 578.43 кв. м все още не са въведени в експлоатация. В същия нотариален акт, подписан от Ивайло Пенчев, е предвидена санкция за забавяне в размер на законната лихва върху цената на строежа за периода от 1 януари 2017 г. до деня на въвеждане на цялата сграда в експлоатация. Въпреки това, към момента не е започнала процедура по налагане на такава санкция от страна на София Тех Парк, като на Уолтопия са предоставени всички документи, които са им необходими, за да направят свой анализ на таксата за управление. До момента обаче нямало никакъв отговор от страна на ръководството на Уолтопия по този въпрос, казват от ръководството.

 

Вчера в студиото на bTV - „120 минути”, директорът на Уолтопия не отрече, че в подписания от него нотариалния акт има предвидена санкция за забавяне на строителството, но обясни, че забавянето с издаването на Акт 16 за около 500 квадрата от сградата е заради това, че община „Младост” бави процедура за превръщането на един от етажите /по проект офис/ в банков клон. 

 

Снимки: CityBuild.bg

 

На този фон чрез една от дъщерните си фирми компанията инвестирала и в завод в новата индустриална зона край Божурище, но година и три месеца заводът чакал ток. Според Пенчев всяко едно бизнес начинание, оставено в ръцете на държавни чиновници, е обречено на бавна агония, а всеки бизнес, който зависи от държавата или от европейските фондове, е „мъртвороден”. Европейските фондове са "хранилки за корупция", смята той. „Не казвам, че администрацията в българската държава е по-лоша от другите администрации - в 50 държави сме имали проблеми", подчерта Ивайло Пенчев.  

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано