СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Eдноетажна къща с дървена конструкция
 Facebook

Eдноетажна къща с дървена конструкция



08.01.2019 / 13:30 - CityBuild.bg

Къщата в Стара планина е по проект арх. Радо Илиев.

 

Едноетажната планинска вила е с две спални, две бани, гардероб и складово помещение. Къщата се намира на северния склон на Стара планина в залесената местност, богата на минерални извори, където земята е пълна с големи овални камъни. Пейзажната палитра се променя през цялата година, предлагайки величествени гледки.

 

 

Дървеният материал е местен, а конструкцията е издигната на място от двама души. Големите неотваряеми тройни стъкла се фиксират директно към дървената рамка. Естествената вентилация се осигурява чрез люкове в стените.

 

 

Изравнената алея е покрита с натрошен светъл камък води към плоска фасада с тесни остъклени вертикални прорези. Пред нея са поставени големи камъни, изкопани по време на строителните работи.

 

 

Два комплекта двойни врати от север и юг създават широк коридор през къщата през лятото. Вратите на юг се отварят на една и съща слънчева тераса, издигната над наклонената земя.

 

 

Интериорът предлага пространство и гледки към пейзажа. Между тъмно боядисаните дървени греди на тавана са монтирани източници на осветление. Обзавеждането и мебелите с преобладаващо естествено покритие придават на помещенията светлина, простор, но и уют и топло усещане.

 

 

 

 

 

 

"Villa DO е още един пример как добрата архитектура не е задължително скъпа архитектура. Това е едноетажна къща с дървена конструкция, построена само за една година за скромните 60 000 евро сред силно зашумените склонове на северна Стара планина. Тъмна и минималистична отвън, с отчетлив растер на вертикалните прозоречни шлицове, къщата има топъл интериор, който прави хубав битов контраст без излишни залитания. Къщата спокойно можеше да е част от преглед на съвременна шведска или американска архитектура и това не е случайно. Архитектът Радо Илиев вече близо 30 години живее и работи в Лондон, а ние още помним също толкова семплата и не по-малко добра морска вила, която беше проектирал в Ясна поляна преди десетина години", казват от WhATA - платформа за архитектурна критика и публицистика.

 

 
още от Новини

още от АРТ