СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
План за едновременно ремонтиране на мостовете поиска премиерът
 Facebook

План за едновременно ремонтиране на мостовете поиска премиерът15.08.2018 / 16:07 - CityBuild.bg

Планът трябва да бъде организиран от министрите на регионалното развитие и на транспорта.

 

Ремонтните работи на виадукта при 33-ти км при входа на тръбата за София на тунел „Витиня" с дължина 225 м, който е от 1984 г. 

 

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на министрите Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно.

 

„Знаете, откакто са построени, мостовете по магистралите не бяха ремонтирани. Имаме по над 120 метра високи мостове и в момента продължаваме да ги укрепваме и да им правим основни ремонти - по „Тракия" и по „Витиня" те са по план. Искам решение и не един по един да ги правим, а едновременно", отбелязва премиерът на днешното правителствено заседание.

 

Разпоредбата на премиера идва след трагедията със срутения мост в Генуа.

 

Повече може да прочетете от стенограмата в прикачения файл

 

По предварителни разчети 130 млн. лв. са необходими за ремонт на 17 мостови съоръжения по републиканските пътища. В понеделник ще представя на премиера финансов разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения в тежко експлоатационно състояние по магистралите и първокласните пътища. Тогава ще бъде готов и графикът за изпълнение на ремонтните дейности, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Мостовете и виадуктите по магистралите се поддържат в добро експлоатационно състояние, прави се планова поддръжка, въпреки че някои от тях не са ремонтирани от повече от 30 години, каза още министърът. Той напомни, че през миналата година са направени седем планови ремонта, а през тази година се работи по 5 съоръжения. За подобряване на състоянието на тези 12 съоръжения са инвестирани около 110 млн. лв.

 

В недобро състояние по магистралите остават 17 моста, които ще ремонтираме спешно. Според предварителната информация за тях са необходими около 130 млн. лв., допълни Николай Нанков. Той подчерта, че това няма да бъдат палиативни и кризисни мерки и допълни, че в България мостовите съоръжения са се поддържали и ще се поддържат още по-добре.

 

В момента се ремонтират платната на мостовите съоръжения на АМ „Хемус" в посока Варна на км 34 и „Коренишки дол" на км 37, които са в тежко състояние. Денонощно се работи по долното стоене на мостовете. Според графика ремонтът на моста на км 34 трябва да приключи през пролетта, а на Коренишки дол - през октомври-ноември. Работата по останалите ще започне поетапно, каза още министърът и допълни, че предстои да се направи обследване и на моста на р. Дунав при Русе.

 

След като завърши ремонтът на пътя за Албена, вероятно през пролетта, ще се обяви обществена поръчка за съоръжение край Игнатиево. Необходимо е да се подпише споразумение с Община Аксаково за обекта, съобщи още регионалният министър. Работи се по моста „Звездица" на АМ „Черно море", напомни той. С лимитирания към момента бюджет правим всичко възможно, беше категоричен министърът.

 

 
още от Новини

още от Страната

още от Избрано