СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Екологична кула от ново поколение строят в Дубай
 Facebook

Екологична кула от ново поколение строят в Дубай29.06.2007 / 11:11 - citybuild.bg

Нова кула без вредни емисии ще бъде издигната по проект на немското архитектурно бюро Gerber Architekten International GmbH

 

Проектът е  в съдружие с природозащитните инженери от DS-Plan. Кулата ще разчита на уникалния си дизайн и различни технологии за добив на енергия от слънцето, вятъра, земята и морето, за да може да осигури приятна атмосфера на обитателите си без да ползва външни енергийни източници.
Дизайнът на Бурж Ал-Такюа се базира на модерен прочит на така наречените вятърни кули (Бадгир или на арабски Бадкхир, Шиш-Хан), древен начин за изграждане на сгради, които да са приятни за обитаване, дори когато навън е 50 градуса. Тази техника позволява снижаване на разходите за климатизация до 40%. Останалата част от охлаждането на сградата поема така нареченото “Слънчево охлаждане“.
Двойната фасада подпомага изцяло естествената вентилация. Разчита се на възходящите въздушни потоци, които възникват в такава висока сграда.
Въртящ се слънчев щит, покрит с батерии е разположен в празнината между двете фасади на сградата, има две функции - да предпазва сградата от преки слънчеви лъчи и да добива електричество от жаркото дубайско слънце. Добитата енергия се съхранява в големи резервоари с топла вода.  Сградата ще бъде 60- етажна,  висока 322 метра с вятърната турбина на върха й. Ще има пет висящи градини и един централен атриум. Висящите градини са разположени по периметъра на сградата, за да може въздухът във вътрешността й да бъде свеж и богат на кислород. Във вътрешността ще бъдат разположени офис помещения, хотел и частни домове.

Още снимки можете да видите ТУК:

 

 
още от Новини

още от EuroBuild

още от Любопитно