СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Eкологична жилищна сграда със силна индивидуалност
 Facebook

Eкологична жилищна сграда със силна индивидуалност28.02.2019 / 09:30 - CityBuild.bg

VERDE излиза от еднаквостта на типичната кооперация и заявява своето ярко присъствие в полите на Витоша.

 

Проектът в Бояна е за редизайн на проект от друг автор. По тази причина ситуирането, очертанията на плана, мястото на стълбата, както и цялата конструкция, не са обект на проекта. Чрез редизайна се преосмисля предварително зададената геометрия на сградата, както и материалите, които най-добре биха ѝ съответствали. Проектът за редизайн е на арх. Пламен Братков - Aedes Studio.

 

 

Разположена между града от север и внушителната гледка към планината от юг, концепцията за редизайн улавя и развива произтичащия от мястото дуализъм. Забележимият от пръв поглед контраст между отворената стъклена фасада на юг и плътните дървени керемиди, обгръщащи сградата от север, е продължен от различната игра на светлината от всяка страна. Отраженията по стъклото, повтарящи рисунъка на перголите, контрастират на множеството сенки от север, които подчертават хомогенната структура на дървените керемиди.

 

Равноправно участие в тази игра вземат и двете части на оградата, които повтарят съответно дървената фасада и вертикалния ритъм на остъкляването. Тази динамика на повърхностите прави границата между вътре и вън трудно уловима и засилва усещането за живот близо до природата.

 

 

Първоначално заложената сложна форма на сградата VERDE предполага цялостност и последователност при провеждането на концепцията от общия силует до всеки детайл. Проследяването на формата минава през различни мащаби и се проявява по нов начин във всеки от тях. Така, следвайки кривата на плана, вертикалният растер на дограмата се сгъстява към средата, като визуално засилва перспективата. Металните перголи също извеждат своя мотив от плана на сградата, като го мултиплицират и наслагват в умален вид. Играта с мащаба е и съществен елемент от силно изразената индивидуалност на сградата. Неразчленената дървена фасада е прорязана от множество прозорци с контролирани погледи към София. Изцяло жилищна по своята функция, сградата излиза от монотонната еднаквост на типичната кооперация и заявява своето ярко присъствие в полите на Витоша.

 

 

„Верде" има един вход и е с 5 надземни и 1 подземен етаж с 8 гаража, като паркингът е с настилка от шлайфан бетон, стени със шпакловка и латекс, таван от готова стоманобетонова плоча и гаражна врата Hörmann - автоматична, електрическа, с радиосистема BiSecur за задвижванe. За всеки апартамент има предвидено складово помещение на подземния етаж. 

 

Ниво -1

 

На партерния етаж са предвидени помещение за охрана и малка зала за събрания на собствениците.

 

 

Партер

 

В сградата са планирани 8 апартамента по два на етаж /на 4-и и 5-и етаж са мезонети/, като обединението им е възможно с минимални поправки на проекта.  

 

Етаж 1

 

Етаж 2

 

Етаж 3

 

Етаж 4

 

Апартаментите са просторни и светли, с високи тавани, всички с изчистена, практична планировка и максимално усвоени пространства. Общото за жилищните имоти са невероятните гледки към София и Витоша планина, които се разкриват през външните стъклени стени на всички стаи, включително и от просторните бани.

 


 
Проектирани с идея за светлина и простор, общите части на  „Верде Бояна" създават усещане за комфорт и уют в комбинация със забележителна гледка към Витоша и София. Те ще са с настилки от естествен и технически камък, гранитогрес, декоративни мазилки и облицовки, дизайнерски мебели и LED осветление.

 

 

 

Освен уникалната визия, жилищната сграда „Верде" е създадена в съответствие на строителен стандарт, който едновременно щади природата и е енергийно ефективен, комфортен, безшумен, икономичен, олицетворяващ една отворена иновативна строителна концепция на бъдещето, която се е доказала в световната практика. В България „Верде" е една от първите сгради, отговарящи на стандарта за Пасивна къща. При това ефектът е не само икономически и здравословен, но и екологичен.

 


 
Вложени в сграда „Верде" материали, устройства и системи, необходими за постигането на съответните стандарти:


Вентилационна система (рекуперация) на водеща в света немска компания за всяко помещение в сградата.


Tоплоизолации, обработка на топлинни мостове, уплътняване на връзки -  специално разработени за пасивни сгради на водещи компании в бранша, сред които Knauf. Дебелината на външна и покривна топлоизолация е 30 см.


Дограмата е на световния лидер ALUKÖNIGSTAHL - FW 50+SG, специално разработена алуминиева система с прекъснат термомост. Тя изпълнява най-високите стандарти за топло- и шумоизолация, здравина и устойчивост и отговаря на повишените изисквания по отношение на стабилност и сигурност, с лесна поддръжка. Има голяма трансперантност чрез тънка рамка и защита при влизане с взлом RC 3.


Тройният стъклопакет е запълнен с криптон от 3 нискоемисийни стъкла със селективни слоеве от всяка страна и различна дебелина - гарантиращи намаляване загубите на топлина през стъклопакета, отразяване на слънчевата топлина, изолация срещу студ, максимална светлопропускливост и отличен термален комфорт както през лятото, така и през зимата. Стъклата са ламинирани /Триплекс/ - безопасни, без риск от наранявания при счупване и подобрени звукоизолиращи свойства. Имат UV защита и висока степен на шумозаглушаване.

 

Вентилируемата фасада е с облицовка от кедър с 40 години гаранция, съставена от дървена носеща конструкция, топлоизолация, минерална вата с дебелина 30 см, която осигурява термо-, звуко- и пожароизолационен слой, хидро- и пароизолационно покритие. Във формираното въздушно пространство между топлоизолацията и облицовката фасадата осигурява свободна циркулация на въздуха - отвежда влагата и по този начин сградата „диша" и се охлажда през топлите месеци. Вентилируемата фасада гарантира ефективността и на топлоизолационния слой, като свежда до минимум риска от намокряне и механично увреждане. Кедърът пък има изолационен ефект, съдържа естествени съставки (масла), които отблъскват насекомите, има отлична шумоизолация, изключително издръжлив е на силен вятър, лоши атмосферни условия, големи температурни промени и дори земетресения, а заради безкрайните си цветови варианти всяка подобна фасада е на практика неповторима.

 


Във „Верде" е използван активиран бетон с термопомпа. В бетона на таваните във всяко едно помещение на сградата са монтирани тръбни системи, или т.нар. "Циркулационни кръгове", вградени между армировъчните слоеве. По тръбите циркулира вода, която в зависимост от температурата абсорбира топлината от тавана (охлаждащ ефект) или освобождава топлината от тавана. За регулиране на температурата на водата в системата се използва термопомпа.


 
Преимуществата на активирания бетон са, че само той е достатъчно за отопление или охлаждане на помещенията, в които няма радиатори и климатици, което осигурява повече свобода и гъвкавост за дизайн. Комфортът се повишава поради липса на въздушни течения и шум от системите, през лятото няма нужда от скъпи и енергоемки климатици за охлаждане, които изсушават въздуха, а излъчената от тавана топлина се възприема като особено приятна. Няма го неприятният ефект "топъл" и "студен под". За разлика от използването на конвекционни нагреватели, прахът не се върти и въздухът не изсъхва. Температурата на тавана и стените по време на отоплението е по-висока от стайната, а това предотвратява появата на мухъл. 


Преимущества на термопомпата са, че една и съща система се използва и за отопление, и за охлаждане, което прави климатика излишен. Термопомпата дава чистотата и комфорта на отоплението на електричество, с около три пъти по-ниска цена за електроенергия, при това в нея влиза подгряването на водата за домакински и хигиенни нужди. За България не се налага да имате и друго резервно отопление за случаите, в които температурите биха се задържали трайно под -20˚С. Освен това термопомпите имат висока екологична чистота и безвредност - няма парникови газове, сажди и запрашаване. Тя може да се комбинира със слънчеви колектори за топла вода и отопление и двете системи ще ви осигурят високо ниво на енергийна независимост. Отпада необходимостта от постоянните ангажименти по покупка и съхраняване на гориво, зареждане, следене на горенето, почистване и поддръжка на котела и комина, вероятността от аварии. 

 


В сграда „Верде" ще има звукоизолация в подовата замазка, а всички системи (термопомпи, бойлери и други) ще са изнесени в складови помещения за всеки апартамент. Ще се монтират безшумна канализационна система с допълнителна звукоизолация, както и звукоизолирани външни врати и вътрешни стени, които ще са зидария от керамични тухли на най-големия производител в световен мащаб. Керамичните блокове са с вертикални кухини, с висока топлоизолационна способност, много добра звукоизолация, висока механична якост и "дишат", т.е. действат като естествен регулатор на микроклимата. 

 

Предвидено е дежурно и евакуационно осветление, а осветлението на общите части ще се включва чрез детектори за движение (PIR) и контактор. Вентилацията се управлява посредством релета за време. Всички осветителни тела ще са LED, ще има окабеляване за кабелна телевизия и високоскоростен оптичен интернет, аудио-видео домофонна система, окабеляване за Smart Home за интелигентно управление на дома, Smart портиер - 24 часово видеонаблюдение и контакт с оператор-портиер, СОТ, Keyless безконтактен достъп до общите части на сградата. Ще бъде монтиран и безшумен асансьор с дизайнерски изпълнена кабина, 8 местен, с товароподемност 625кг.

 

 

 

 
още от Новини

още от АРТ

още от София