СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Екооценката на ОУП на Приморско беше отменена от ВАС
 Facebook

Екооценката на ОУП на Приморско беше отменена от ВАС21.05.2019 / 17:17 - CityBuild.bg

Делото беше образувано по жалби на фондация "Българска фондация Биоразнообразие" и "Перла Г" АД.

 

Върховният административен съд отмени становището на Министерството на околната среда и водите по екологичната екооценка на Общия устройствен план на община Приморско. Според съда са допуснати пропуски и непълноти в становището, доклада за екологична оценка и доклада за оценка на съвместимостта при изследване на характеристиките на околната среда за територии, които вероятно ще бъдат значително засегнати от измененията в общия устройствен план.

 

 

Не са взети предвид всички съществуващи екологични проблеми, включително отнасящите се до райони с особено екологично значение. По отношение на някои местообитания не са преценени вероятните значителни въздействия върху биологичното разнообразие, фауната и флората, пише в решението на съда. "При тези недостатъци не може да се приеме, че смекчаващите мерки, предвидени за предотвратяване и намаляване на неблагоприятните последствия от осъществяването на плана, ще редуцират и компенсират възможно най-пълно негативните въздействия в необходимата степен за опазване на околната среда", е заключението на съдиите, което може да се обжалва в 14-дневен срок.

 

Делото е образувано през 2017 г. по жалби на фондация "Българска фондация Биоразнообразие" и "Перла Г" АД. От коалицията заявиха, че ОУП ще доведе до 2.5 пъти повече застрояване в региона, че се предвижда огромна рекреационна зона и курорт на Аркутино, северно от река Ропотамо. На територията на община Приморско се намират няколко защитени зони от европейската екологична мрежа "Натура 2000" като "Босна", "Караагач", "Бакърлъка", "Комплекс Ропотамо", "Странджа". Има и защитени територии като резерват "Ропотамо", поддържан резерват "Вельов вир", защитена местност "Блатото Стамополу", защитена местност "Мурватска река", защитена местност "Бегликташ-Ропотамо", природна забележителност "Маслен нос", природна забележителност "Пясъчни дюни ММЦ", природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Перла".

 

 
още от Новини

още от Страната