СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Eкспертен съвет ще даде становище за демонтажа на паното и стенописа на гарата
 Facebook

Eкспертен съвет ще даде становище за демонтажа на паното и стенописа на гарата25.09.2014 / 13:46 - citybuild.bg

Заседанието на съвета по изобразителни изкуства към МК е насрочено за 29 септември, понеделник.

 

Във връзка с публикувани в медиите материали за незаконосъобразно демонтиране на пано - метална композиция на един от най-известните български художници Иван Кирков /1932-2010/, от чакалнята на Централна гара - София, както и на стенопис с автор акад. Светлин Русев от зала в сградата на Централна гара - София, Министерството на културата потърси информация от Национална компания „Железопътна инфраструктура", възложител на проекта за рехабилитация на сградата на гарата.

 

Министерството е било уведомено, че двете произведения на изкуството са демонтирани, но се съхраняват, без да са увредени, като творбата на акад. Светлин Русев е възможно да бъде върната отново в същата зала след края на ремонта, но по отношение на металната композиция /пластично пано/ на Иван Кирков - връщането й е невъзможно, тъй като стената, върху която е била първоначално монтирана, се премахва при реконструкцията, а предвид големите размери на творбата (110 на 5 м.), в сградата няма друго подходящо място, в което би могло тя да бъде разположена и експонирана.

 

Ще бъдат търсени и обмисляни възможности за намиране на подходящо място за експониране на металната композиция на проф. Иван Кирков. В тази връзка от Национална компания „Железопътна инфраструктура" са уверили, че ще предоставят пластичното пано на Иван Кирков за друга обществена сграда или пространство, като разчитат на идеи и предложения в тази посока.

 

Специализираният експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата ще излезе още в близките дни със свое становище относно незаконосъобразното демонтиране на произведения на големите български художници Иван Кирков и Светлин Русев от чакалнята на Централна гара в София. Заседанието на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства вече е насрочено за 29 септември т.г., понеделник. Очаква се членовете на Съвета да формулират и предписания и препоръки какви конкретни мерки следва да се предприемат при създалата се ситуация за опазването и възстановяването на творбите на именитите наши творци.

 

Специализираният експертен съвет по изобразителни изкуства /СЕСИИ/ е постоянно действащ орган към министъра на културата, който разглежда инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, взема решения за инвестиционни проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и за тяхното премахване. В правомощията на Съвета е да обсъжда важни и актуални въпроси, да изразява мнения и дава препоръки в областта на изобразителните изкуства, когато представляват структурни елементи от урбанизирани и извънселищни територии. СЕСИИ се назначава със заповед на министъра на културата за срок от 2 години. Постоянни членове в състава на Съвета са: председателят на Съюза на българските художници, ректорът на Националната художествена академия, председателят на Съюза на българските архитекти, директорът на Националния музей за българско изобразително изкуство, представители на Министерството на културата, както и компетентни творци и специалисти в областта на изобразителното изкуство.  

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано

още от АРТ