СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
ЕТЕМ и ELVAL COLOUR предизвикаха архитекти и студенти да създадат щанд от бъдещето
 Facebook

ЕТЕМ и ELVAL COLOUR предизвикаха архитекти и студенти да създадат щанд от бъдещето21.07.2016 / 18:00 - citybuild.bg

Prospective system pavilion спечели с простота и лесен начин на сглобяване.

 

Лидерът в производството на алуминиеви профили ЕТЕМ и производителят на композитен алуминиев материал etalbond® ELVAL COLOUR бяха основни партньори на провелата се в София международна работилница за параметричен дизайн и стратегии за прототипиране - Intelligent Tectonics V1.0, организирана от Design Morphine.

 

20 български и чуждестранни архитекти и студенти по архитектура бяха предизвикани да създадат и моделират щанд, с който двете компании да участват на най-голямото строително изложение в Европа- BAU Мюнхен. Изискването бе да се използва etalbond® за параметричната инсталация.

 

 

Проектът "Prospective system pavilion", представляващ диагонално сгънати правоъгълни панели, спечели симпатиите на журито и се класира на първо място. Участниците в отбора победител, които ще имат възможност да доразвият проекта си заедно с експертите, участващи в работилницата, са студентът по архитектура Себастиан Команеску от Румъния, арх. Ертунч Хункар от Турция и арх. Адриан Аут от Унгария. В процеса на работа те получиха ценни напътствия от Боян Михайлов и Радул Шишков от Design Morphine, както и от Георги Казлъчев от студио Tomas Saraceno. Наградата за победителите от организаторите са билети до Мюнхен и участие в работната и строителна фаза на проекта.

 

 

Простота представлява основата на нашата концепция. Решихме да трансформираме един типичен панел с правоъгълна форма в структурен елемент, като използваме диагонално сгъване и минимални усилия. Приликата на огънатите панели с люспи генерира крайната форма и цвета  на нашия архитектурен проект", това заяви Себастиан Команеску от Румъния, който бе и най-младият участник в работилницата.

 

 

По думите на журито проектът-победител се отличава с използването на модулни елементи, които са лесни едновременно и за сглобяване, и за производство. Всички части на проекта може да се съединят, без да се използват каквито и да било винтове или инструменти.

 

 

"Харесва ми това, че проектът е изчистен и опростен. Използвано е само сгъване, а в същото време изглежда устойчив и стабилен. Има потенциал да се използват различни цветове, а лесният начин на сглобяване е изключително предимство", допълни Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ Груп.

 

 

20-те участника бяха разделени на 6 отбора и всеки един от тях имаше възможност да представи и защити проекта си. Участниците работиха всеотдайно и във всеки един проект има добри идеи и потенциал. Журито, което оценяваше проектите, беше съставено от Венета Новакова, R&D директор в ЕТЕМ Груп, Павлина Вардулаки и Цветелина Георгиева от студио Design Morphine, арх. Виолета Тонкова и Стефан Гаджев от студио Altronics light и менторите Боян Михайлов, Георги Казлъчев и Алберто Лаго.

 

 

 

Чрез директна връзка по Skype в оценяването се включи и професор Александрос Вазакас от Техническия университет в Крит. Всеки един от отборите получи оценка и съвети от журито как проектът може да стане по-устойчив  и изпълним.

 

 

 

Работилницата Intelligent Tectonics V1.0 продължи 8 дни, в които участниците имаха възможност да се запознаят с параметричното моделиране и генеративния дизайн в Grasshopper, подготвянето на данни за производство, структурната устойчивост и оптимизация на материала.

 

Специална част от работилницата беше посещение на участниците във фабриката на ЕТЕМ, където нагледно беше обяснен начинът на работа с композитния алуминиев материал etalbond®. Посещението включваше презентация на арх. Елени Гини от Elval Colour, която представи параметрите и спецификите при работа с etalbond®, както и лекция на професор Александрос Вазакас, който представи резултати от предишни негови курсове, в които etalbond® е използван за проектиране и производство на параметрични мебели, както и за проектиране на сложни структури за слънцезащита.

 

 

 
още от Новини

още от Баш майстор