СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Емблематичната за София градинка пред хотел „Рила“ ще има нов облик
 Facebook

Емблематичната за София градинка пред хотел „Рила“ ще има нов облик04.12.2020 / 15:40 - CityBuild.bg

В плановете на СО за 2021 г. са заложени реконструкция и модернизация.

 

Ще се провеждат едновременно ремонтни дейности, озеленяване на пешеходното пространство и консервационни дейности на археологическите пластове, съобщи в своя Фейсбук профил зам.-кметът на София по екология Десислава Билева.

 

Примерна визуализация

 

Примерна визуализация

 

Емблематичната, но занемарена от година градинка пред хотел "Рила" е общинска собственост. Във връзка с евентуалното изграждане на нова сграда на хотела на мястото на старата архитекти заявиха по-рано, че е добре преди новия строеж да се провери кое или кои от античните ценности биха могли да бъдат разкрити и експонирани в градината. През август беше съобщено, че продължават разговорите със зам.-кмета по култура на Столична община за максимално бързо начало на археологическите разкопки в градинката, за да придобие това място облика, който заслужава.

 

 

 

 

Снимки: CityBuild.bg (архив)

 

Заради необходимостта от археологически проучвания в градината се бави и проектът за реконструкция и социализация. По тази причина не е предприето нищо и с бившия магазин „Средец" ("Бонжур"), който също не работи от години. През август витрините му бяха покрити с  19 пана с гледки от миналото на ул. „Леге" - с цел не само да бъдат прикрити остатъците от плакати, афиши и драсканици, но и символично да се представят духът и обликът на емблематичната централна софийска улица.

 

 

Като част от централната градска част парковото пространство пред хотел „Рила" е заемало важна роля във всички културно-исторически пластове на столицата. Установено е, че в зоната е ситуирана югоизточната ъглова кула на крепостта „Сердика", както и постройки, свързани с южната сграда с октогон, която е изпълнявала функцията на луксозна баня. В началото на миналия век са построени знакови за периода жилищно-търговски сгради по ул. „Леге" и ул. "Алабин", които изграждат ансамбловата рамка на квартала с градоустройствена значимост. Всяка една от сградите има висока културно-историческа стойност и е включена с категория „местно значение" в списъка на културните ценности в централната градска част на София. След средата на миналия век е изграден хотел "Рила" и пространството пред него, което е обособено като градина с водно огледало. По-късно е нарушена връзката между западните фасади на сградите по ул. "Леге" и ул. "Алабин" с парковото пространство - с поставянето на сглобяемия магазин „Средец".

 

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София