СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Емблематичните будки тип "гъба" в район "Оборище" в София ще бъдат възстановени
 Facebook

Емблематичните будки тип "гъба" в район "Оборище" в София ще бъдат възстановени10.02.2021 / 11:30 - CityBuild.bg

Те се намират на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“ и на ул. „Оборище“ и ул. „Джовани Горини“.

 

Снимка: БГНЕС, 2021г.

 

Намерението на районната администрация е да реставрира т.нар. „гъби" и да ги възстанови в първоначалния им вид. "Опазването на културното наследство е много важно за нас", заяви за БГНЕС зам.-кметът в район „Оборище" Надежда Бобчева. Миналата година е имало интерес към пустеещите будки, които едно време се използваха за продажба на вестници и списания, но заради кризата идеята не се е реализирала. 

 

Google Street View, будката на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“, 2019г.

 

„Имаме дарител, но той желае да остане анонимен, а ние като община ще помогнем с всичко, с което можем", заяви Бобчева и уточни, че по предварителни разчети необходимите средства за реставрацията на двата павилиона ще са необходими около 20 000 лв. „Нашето намерение е до края на лятото това да бъде факт. Изработена е и 3D визуализация и се преглеждат всички стари архиви, с които разполагаме, за да може да ги възстановим във вид, който е най-близък до автентичния", обясни зам.-кметът. Засега функцията на „гъбите" все още се обмисля, като една от идеите за тази на бул. „Дондуков" е тя да стане пункт на ЦГМ, тъй като по целия булевард няма място за продажба на билети. „Все още не знаем. Ще се съобразим с мнението на гражданите, които живеят в близост", заяви Бобчева.

 

Google Street View, будката на ул. „Оборище“ и ул. „Джовани Горини“, 2019г.

 

Припомняме, че през 2015 година Столичната община даде будката срещу Операта под наем на Гьоте-институт като експериментално и развлекателно градско пространство, а през 2016 година тя беше открита ремонтирана от екипа на „Трансформатори" с издание, озаглавено „Преходен вестник", което имаше за цел възстановяване на места и събития от близкото минало (т.н. преход, започнал през 1989 г.), предадени само от фотографии.

 

Снимка: CityBuild.bg, 2016г.

 

Будката на ъгъла на бул. „Дондуков" срещу служебния вход на Операта има променлива история. Тя е построена през 30-те г., а през 60-те е преустроена за разпространение на партийната преса. Тогава е имала впечатляващ вид със заоблената си форма от камък и хоросан. А след това дълги години стои неизползвана и незабележима със своята скромна конструкция от дърво и метал въпреки впечатляващата си основа от естествен камък.  

 

 

Google Street View, 2019г.

 

Ема Димитрова


 

 
още от Новини

още от АРТ

още от Любопитно