СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Енергийно неутрално училище в Утрехт
 Facebook

Енергийно неутрално училище в Утрехт



10.08.2020 / 14:30 - CityBuild.bg

В допълнение в сградата са включени и мерки за подобряване на биоразнообразието.

 

 

Началното училище за специално образование по проект на студио EVA (En Vele Anderen) е разделено на два обема: учебна зона и спортна зала, които изглеждат като едно цяло благодарение на непрекъснатата тухлена зидария, която обгръща фасадата. Заоблените ъгли „омекотяват" облика на сградата, а големите прозорци изпълват интериора с естествена светлина и рамкират гледка към зеленината и външните пространства от всички страни. 

 

 

В сътрудничество с интериорното студио NEST и ландшафтните архитекти от Beuk са проектирани и интериорните и екстериорни пространства, като друг аспект на устойчивостта е гъвкавостта при използване на сградата. Всички вътрешни пространства могат да бъдат пренареждани по различен начин за различни цели.

 

 

Разположено на близо 3 000 квадратни метра, SO Fier се състои от 15 класни стаи, техническо помещение, две фитнес зали, кабинети за амбулаторна помощ и допълнителни сервизни пространства. Всяка възрастова група има собствена зона за обучение, собствени санитарни възли и място за игра. Интериорът е замислен така, че палитрата от цветове и материали да внушава спокойствие в живота на училището.

 

 

 

 

 

 

Вътрешният двор осигурява естествена светлина за стаите и е място за почивка. Той свързва различните клъстери пространствено и визуално.

 

 

В допълнение към енергийните мерки в сградата са включени и различни мерки за подобряване на биоразнообразието. На „зелен" покрив в ниската свързваща част между сградите са разположени гнезда за птиците, които традиционно обитават района.

 

 

Проектът е постигнал Fresh Schools Class B - холандски инструмент за определяне качеството на въздуха в помещенията.

 

 

 
още от Новини

още от EuroBuild