СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Арх. Евгений Ширинян: В София данните са по-достъпни от тези в Москва
 Facebook

Арх. Евгений Ширинян: В София данните са по-достъпни от тези в Москва20.02.2020 / 12:31 - CityBuild.bg

Стратегията Визия за София е интересна и прозрачна инициатива, каза той на дискусия вчера.

 

 

Арх. Евгений Ширинян* от известно време живее в столичния квартал „Лозенец" и е част от екипа, спечелил второ място в международния конкурс за площад „Света Неделя". Вчера в Generator той беше лектор в една от поредицата срещи с архитекти и урбанисти с практика в чужбина, организирани от Лаборатория ЗА градско развитие и Съюз на урбанистите в България. На нея той даде своето виждане за някои важни и противоречиви явления в архитектурата и градоустройството през последните години в Москва, сред които събарянето на стари социалистически сгради и изграждането на нови, благоустройството и нивото на гражданска активност.

 

 

Москва се променя в по-добра посока, но има тенденция московчаните да напускат града. Общият устройствен план (Генплан) на града е приет през 2010 година до 2025-а, но е в процес на актуализация. „Имаме проблем с частната собственост, защото много често тя е в конфликт с градската среда и публичната собственост. Има намаляване на доходите и проблеми със сметищата, защото градът произвежда много отпадъци и те се транспортират към други градове, заради което местните хора протестират", каза арх. Ширинян. Според него в София има повече гражданска активност, отколкото в Москва. След 2013 година има известна промяна по отношение на политиката към гражданите, но все още няма пряка и прозрачна процедура, смята арх. Ширинян. Хората протестират само при по-сериозни градоустройствени проблеми и едва тогава властите взимат мерки. Към проблемите може да добавим задръстванията и недостатъчните обществени пространства.

 

 

Засиленото благоустройство в Москва идва в последните години, каза арх. Ширинян. Той отбеляза ролята на Институт „Стрелка", чиято мисия е промяна на физическия и културен ландшафт и облика на руските градове. Припомняме, че това включва реализацията на мащабни проекти като реконструкцията на стадион „Лужники", новият парк „Зарядье", обновяването на Триумфалния площад, проектът „Моя улица" за създаване на комфортна градска среда, преобразяването на територията на експозиционния, музеен и рекреационен комплекс ВДНХ, емблематичната историческа ул. „Никольская", строежът на жилищни сгради по нов модел по програмата „Новата Москва", програмата за реновация на жилищния фонд, благоустрояването на над 30 километра по река Москва. До 2025 година се очаква трасето на метрото да се увеличи двойно. Вижте подробности тук.

 

 

Какво може да се научи от София? Според архитекта, в София данните са по-достъпни от тези в Москва, а стратегията Визия за София е интересна и прозрачна инициатива. Столицата ни има жив център, виждат се частни инвестиции, смесени функции и улична търговия, гъста мрежа на улиците и човешки мащаб.

 

 

По задание на Софпроект-ОГП арх. Евгений Ширинян разработва пилотен проект за "Визуални коридори към Витоша" - първи етап. Това проучване е предшествано от анализ за високите сгради в столицата. Резултатите от двата анализа са първите стъпки към по-детайлни изследвания на зоните, подходящи за изграждането на високи сгради, които не възпрепятстват и натоварват нормалното функциониране на града, а дори са катализатор за неговото развитие и благосъстояние.

 

Снимки: CityBuild.bg

 

*Евгений Ширинян е архитект и доцент в магистърска степен по Основи на ГИС в Московския архитектурен институт и специалист по ГИС/BIM в областта на градоустройството. Той е специализирал в сферите на културни културно-историческите изследвания, визуален анализ и архитектурни концепции като част от Института за Генерален план на Москва. Зад гърба си има изследователска работа в етапа на събиране на данни, анализ и подготовка на картографски материали и 3D-модели на различни градове в Русия. Автор е на програмата за магистърски и бакалавърски програми по цифрови технологии в архитектурното проектиране в Московската архитектурна школа - МАРШ, и в други учебни заведения.

 

Ема Димитрова

 

 
още от Новини

още от София