СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Еврейско частно училище откриха в София
 Facebook

Еврейско частно училище откриха в София16.09.2019 / 09:34 - CityBuild.bg

На откриването на ЧОУ "Роналд Лаудер" присъства кметът Йорданка Фандъкова.

 

Второ еврейско училище и първо частно отвори днес. Инициативата е на организация на евреите в България „Шалом". Към момента има само едно държавно училище, в което за изучава иврид, а хората го наричат "еврейското". То е 134 СУ "Димчо Дебелянов" в столицата и е едно от най-елитните.

 

Новото училище също ще работи по изискванията и стандартите на българското образование. Акцент ще бъде поставен върху изучаването на иврит, както и върху еврейската история. Целта на проекта е да бъдат интегрирани най-иновативните подходи от сферата на формалното и неформалното образование.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че се работи за това в столицата да бъде построено голямо еврейско училище в квартал "Възраждане".

 

От 1926 г. до 1939 г. в България се създават и функционират 26 еврейски училища. С приемането на фашистките закони всички те са затворени, а сградите са конфискувани от държавата. През есента на 1944 г. еврейските училища са възстановени и съществуват до 1951 г. Тогава е закрито и последното еврейско училище в София.

 

 
още от Новини

още от София