СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Европейските дни на наследството в София ще се проведат този уикенд
 Facebook

Европейските дни на наследството в София ще се проведат този уикенд18.09.2020 / 15:46 - CityBuild.bg

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност ще се включат в инициативата и ще отворят своите врати.

 

България за пореден път се включи в инициативата „Европейски дни на наследството" (ЕДН) - съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия. Тазгодишното издание на инициативата е посветено на връзката между наследството и образованието. Целта е хората да се докоснат до културното наследство на всяка страна и да споделят общата загриженост за неговото опазване.

 

Ежегодното събитие „Европейски дни на наследството" има за цел да насърчи широката публика да открие и посети стойностните културни забележителности. В началото инициативата възниква във Франция през 80-те години. Постепенно събитието добива все по-голяма популярност и започва да се организира и в други европейски страни. Така през 1991 г. „Европейските дни на наследството" се превръщат в съвместна дейност на Съвета на Европа и Европейския съюз. 

 

Организирани в София за седма поредна година от Френския институт в България, Министерство на културата и Столична община, „Дните на наследството" в София ще се проведат на 19 и 20 септември под надслов „Опознайте културното наследство за цял живот!". Събитието е част от Културния календар на столицата. 

 

 

Повече от 35 сгради с висока архитектурна стойност в София ще се включат в инициативата и ще отворят своите врати. Сред тях са: Богословският факултет, Софийската синагога, Джамията „Баня Баши", Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски", Концертен комплекс „България", Народен театър „Иван Вазов", Френската резиденция, Софийската опера и балет, Софийският университет „Св. Климент Охридски", Българската академия на науките, Гробницата на княз Александър I Батенберг, Гарнизонното стрелбище и др. 

 

Програмата включва също и тематични обиколки на столицата, водени от екипа на проекта „Historicalroutes.bg". На 19 септември от 11:00 ч. предстои турът „Исторически маршрут - Софийски домове", а на следващия ден, отново в 11:00 ч., желаещите могат да се запишат за „Исторически маршрут - Софийски дворци". 

 

В страната ни по повод Европейските дни на наследството през целия месец септември ще се проведат над 300 събития. Сред проявите, организирани от общините, са: фестивали на открито, празници на градовете, концерти, изложби, конкурси, обществени дискусии, образователни и интерактивни игри за деца и различни други инициативи за всички възрасти. Множество музеи, галерии, културни и природни обекти ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни на месец. Календарът на събитията в страната може да видите тук, а програмата за София - тук.

 

 
още от Новини

още от София

още от Избрано