СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фандъкова: Стратегически цели и инфраструктура отличават бюджета на София
 Facebook

Фандъкова: Стратегически цели и инфраструктура отличават бюджета на София15.01.2021 / 17:21 - CityBuild.bg

Това каза кметът при представяне на проекта.

 

Общият размер на Бюджет 2021 г. на Столична община е 1,884 млрд. лв. От тях 1,375 млрд. са средствата за текущи дейности, в това число и държавно делегираните. Има сериозно увеличение на държавно делегираните дейности, които са насочени към увеличаване на заплати на учителите, социални дейности и здравеопазване, казва кметът. 509 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на София, като 296,3 млн. лв. от тях са безвъзмездните средствата, привлечени от европейски програми. Бюджет 2021 е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически цели:

 

Първата цел е изграждане на стратегическата инфраструктура на София. Общо 140 млн. лв. за изграждане и реконструкция на транспортна инфраструктура.

 

✅ В списъка с обекти за изграждане са: новите булеварди  - бул. „Тодор Каблешков", бул. „Филип Кутев", „Източната тангента", „Ломско шосе", ул. „Опълченска", които са част от вътрешните градски рингове. С тях София практически ще има нова транспортна схема и с над 1/3 разтоварен трафик през центъра.

 

✅ Обектите за основни ремонти и реконструкции са: бул. „Първа българска армия", ул. „Кукуш", тунелът на "Люлин" на бул. „Царица Йоана" заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. „Скобелев", ул. „Н. Коперник" и „Чепинско шосе".

 

✅ През 2021 г., ще започне реконструкцията на трамвайното трасе по бул. „Цар Борис III" - от Съдебната палата до „Княжево" - 31,6 млн. лв. за 2021 г., осигурени по Програма „Региони в растеж".

 

✅ Ремонтите в кварталите са третото перо в този сектор - 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.

 

✅ През 2021 г. започва изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация по ОП "Околна среда", която включва районите „Витоша", „Връбница", „Лозенец", „Овча купел", „Сердика" и „Банкя". Общо 30,1 млн. лв. са заложени за ВиК инфраструктура, като над 10 млн. лв. са от държавата за реверсивната връзка между водопроводите на яз. „Искър" и яз. „Бели Искър" и за проучване на яз. „Огняново", който да се свърже към водопроводната мрежа на София. Това са проекти, за които е договорено финансиране през миналата година.

 

Втората стратегическа цел е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3- до 6-годишна възраст. За тази цел са заложени 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища.

 

✅ 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях ще бъдат открити 185 нови групи.

 

✅ Освен за строителство средства се залагат и за проектиране - 1,6 млн. лв. са за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които ще бъдат включени в строителната програма догодина.

 

✅ Над 6 млн. лв. ще бадът инвестирани в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

 

✅ 1,5 млн. лв. са гарантирани за изграждане на модерни училищни тоалетни по Програмата „София избира", която беше спечелена от архитектите Ивелина Иванова и Деница Шилигарска.

 

Третият стратегически приоритет - подобряване качеството на въздуха и чистотата в града, е с общ размер на капиталовите инвестиции над 200 млн. лв.

 

✅ Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв.

 

✅ Увеличават се средствата за миене на улици, като са отделени над 1 млн. лв. за премахване на т.нар. „кални точки" в кварталите, които са източник на прах.

 

✅ Над 172,5 млн. лв. са инвестициите за довършване на метрото, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролея. Цел е гарантиране на финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне" и през „Слатина"."

 

✅ 4,6 млн. лв. са заложени за инвестиции в основни градски паркове  - основните обекти са изграждане на връзка на „Люлин" със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от "Борисова градина".

 

✅ Планират се и 11,8 млн. лв. в рекултивация на старите депа, както и подготовка на завод за преработка на едрогабаритни отпадъци. Целта е да се преработват строителните отпадъци и да се получават материали, които повторно да се използват в строителството.

 

➡️ Преди няколко дни беше обявена и процедурата за избор на изпълнител на третата фаза от интегрираната система за преработка на битовите отпадъци на София. За проекта за инсталацията за производство на енергия от РДФ, който беше подкрепен от Европейската комисия, са планирани 61 млн. лв. за тази година.

 

➡️ "Изключително важен акцент в бюджета е увеличение на инвестициите в улично осветление. Планираме инвестиция от 6,277 млн. лв., което е с 4,7 млн. лв. повече от миналата година", каза кметът на София.

 

➡️ През тази година са предвидени 1 млн. лв. за първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане". Общо 10,4 млн. лв. са предвидени за разкриването на 9 нови социални услуги в 2 центъра в районите „Витоша" и „Нови Искър" и основни ремонти на 8 съществуващи центъра.

 

➡️ В областта на културата са заложени 10,6 млн. лв. Те са за реставрацията на Централна минерална баня в Банкя и за Центъра за съвременно изкуство в Топлоцентралата на НДК. Планира се реставрация на минералната баня в „Овча купел", Късноантичният мавзолей в Южния парк и ремонт на театър „София".

 

Кметът посочи, че 2020 г. е била година на изпитания, което се е отразило на бюджета. "Намалената икономическа активност и несигурността доведоха до 13,6 млн. лв. по-малко приходи в общинския бюджет спрямо 2019 г., както и две актуализации на бюджета. Загубите в градския транспорт са най-големи - в края на 2020 г. достигнаха 48 млн. лв. В бюджета е предвидено увеличение на финансирането, с което се осигурява поетият ангажимент за водачите", каза Фандъкова.

 

 

Според опозицията столичният кмет е представила финансовата рамка на бюджет 2021 на София пред обществото, преди презентацията да е достигнала до общинските съветници. „Нещо повече - те дори не са били официално уведомени за деня и часа на публичното представяне пред медиите, а вътрешните представяния пред групите предстоят. Изводът изглежда неприятно ясен - публичността навън е по-важна от сътрудничеството вътре. Разбира се, това не е особено изненадващо за администрация, която не отговаря с месеци на отправените от съветниците ни питания, бави докладите на опозицията и отхвърля важни за града ни предложения без сериозна аргументация", казват от групата на Демократична България и допълват, че презентацията е била получена от групата едва по време на пресконференцията днес.

 

 
още от Новини

още от София