СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Фасадата на "Гранд хотел България" ще бъде запазена в автентичен вид
 Facebook

Фасадата на "Гранд хотел България" ще бъде запазена в автентичен вид17.05.2019 / 17:17 - CityBuild.bg

Предвижда се изцяло запазване на оригиналната функция на всички интериорни пространства.

 

От "Гранд хотел България 2016" ЕАД съобщават, че имат инвестиционно предложение за консервация, реставрация, адаптация и основен ремонт и реконструкция на хотелския комплекс „Гранд хотел България". Обектът попада в територия с културно-исторически наследство със статут на ГРУПОВ ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА и се намира в зоната на стария софийски център, предвидена за обществено обслужване, администрация и жилищно строителство.

 

Настоящата разработка не допуска промяна на кота корниз, кота било, както и други намеси с цел промяна на външния вид на сградата. Фасадата откъм бул. „Цар Освободител" ще бъде запазена с автентична геометрия, растер, пропорции и отстъпи. Предвижда се изцяло запазване на автентичната функция на всички интериорни пространства - както на приземните етажи с обществена функция, така и на хотелските етажи и на подземните нива. Запазват се характерът, пропорциите и съхранените автентични елементи на съществуващите знакови пространства.

 


 

Сградата функционално е разделена на две основни зони:

 

Зона 1 - Обществено обслужване и сервизни помещения - включва втори сутерен, първи сутерен, етаж 1 (приземен) и мецанин. В тази зона са разположени обществено достъпните зони от сградата.

 

Зона 2 - Стаи за гости, която включва етажи от втори до седми. В тази зона се включват 67 хотелски единици. Предвижда се обединяване на съществуващите хотелските стаи по двойки, като така получените бъдещи помещения ще са с площ, отговаряща на нормативните разпоредби и на съвременните изисквания за петзвезден хотел. Ще бъде запазен автентичният характер на остъклените елементи. Покривът ще бъде ремонтиран, като ще бъдат запазени кота корниз, кота било и художествените елементи по корниза.

 

Пешеходният достъп до имота се осъществява от съществуващите два входа от бул. „Цар Освободител". Сервизният достъп ще осъществява от ул. „Аксаков". Отоплението се осъществява чрез абонатна станция, свързана с топлопреносната мрежа на „Топлофикация София". За отделни зони в сградата са предвидени подово отопление, конвектори и радиатори. Електрозахранването ще се обезпечи със съществуващи електропроводни линии в близост до имота. При необходимост ще се изгради трафопост. Водоснабдяването за питейно битови нужди се осъществява от съществуващи сградни водопроводни отклонения. Отпадно-битовите води ще се заустват чрез съществуващото сградно канализационно отклонение в съществуваща улична канализация.

 

Писмени становища и мнения по инвестиционното намерение се приемат в РИОСВ, гр. София, 1618, бул. "Цар Борис III" 136, ет. 10, e-mail: riosv@riew-sofia.org.

 

Припомняме, че главният архитект на Столична община одобри Работен устройствен план (РУП) за комплекс зад "Гранд хотел България". Намеренията са той да включва хотел, ресторант, сладкарница и концертна зала „България". Новaта част ще се изравни по височина с нея, а едноетажната сграда на ъгъла ще бъде надстроена с 4 етажа. Фасадата й ще бъде запазена. Отзад са предвидени и нови подземни гаражи на две нива.

 

 
още от Новини

още от София