СПРАВОЧНИЦИ И КАТАЛОЗИ

Съсловни организации

Области и общини

Каталог

НОРМАТИВНА УРЕДБА

Държавен вестник

Български закони

Обществени поръчки

Търгове

Документи и становища

ПОЛЕЗНО ЗА ВСИЧКИ

Финансиране

Семинари и дискусии

Студентска информация

Полезни връзки

А Н К Е Т А
Необходима ли е промяна в подхода по отношение на регионалната политика?

 Да
 Не
 Не мога да преценя


BGtop
Във фасадното проектиране у нас няма регулации
 Facebook

Във фасадното проектиране у нас няма регулации15.05.2019 / 14:25 - CityBuild.bg

Липсва ясно разпределение на фазите и обхвата им, беше коментирано на кръгла маса „Проектиране на сградни обвивки".

 

На 19 април в УАСГ Асоциацията за фасаден инженеринг (АФИ) проведе кръгла маса. Присъстваха проектанти на сградни обвивки, експерти, представители на бизнеса – производители и инсталатори на фасади, браншови организации, консултанти, членове на КИИП, КСБ, преподаватели от УАСГ, представители на организации за неформално образование и доставчици на фасадни материали.

 

Фасадното проектиране, като нова специалност, налагаща се от сложните форми, функции и изисквания към сградните обвивки, изисква и подготвени проектанти и консултанти. В последната година вече почти няма голяма сграда, която да няма проект за сградна обвивка. Подобно на всяка нова специалност, и във фасадното проектиране у нас няма регулации, ясно разпределение на фазите и обхвата им. Специалността се опитва да си проправи път сред другите утвърдени вече части на проекта: архитектурна и конструктивна, и среща неразбиране относно сложността, необходимостта от планиране и заплащане за нея сред останалите участници в проекта и инвеститорите, беше казано на събитието.

 

На кръглата маса бяха дискутирани етапите и обхвата на проекта за сградна обвивка, мястото му в инвестиционния процес и в нормативната уредба, изучаване на специалността фасаден инженеринг и последващи курсове и обучения. Проектанти, работещи в и за чужбина споделиха, че и там няма особена регулация на тази професия.

 

На събитието стана ясно, че в Европа по отношение на сградните обвивки се работи основно по два модела – английски и немски, като ще се обсъдят предимствата и недостатъците и на двата модела с цел да се намери най-подходящия за България. Беше дискутирана необходимостта бизнесът да даде знак за нуждата от подготвени инженери с нови специалности и включване на нови дисциплини в обучението. Има голяма необходимост от кратки магистратури, курсове, следдипломни квалификации, както и включване на практики и създаване на лаборатории за студентите. Проф. Фантина Рангелова обяви, че още тази година специалността ще се изучава в магистратура с държавна поръчка.

 

Участниците в кръглата маса се обединиха около следното: да подготвят повторно предложение за промени на текстове в Наредба 4 за инвестиционните проекти и работна група да разработи указания за етапите и обхвата на проекта за сградна обвивка.

 

 
още от Новини

още от Баш майстор